У Женеві відбулися заходи, присвячені 110-й річниці Регламенту радіозв’язку та Всесвітній семінар радіозв’язку Міжнародного союзу електрозв’язку (МСЕ)

З 12 по 16 грудня 2016 року у м. Женева, Швейцарська Конфедерація, відбулися заходи, присвячені 110-й річниці Регламенту радіозв’язку, які продовжилися проведенням Всесвітнього семінару МСЕ радіозв’язку (далі – ВСР-16).

У заходах взяли участь понад 500 учасників зі 109 країн, які представляли адміністрації зв’язку, регуляторні органи й органи управління користуванням радіочастотним ресурсом держав-членів МСЕ, членів Сектору радіозв’язку МСЕ (МСЕ-R) та ін. Окрім того, у святкуванні на честь 110-ї річниці Регламенту радіозв’язку МСЕ взяли участь члени Радіорегламентарного комітету МСЕ, а також керівництво Дослідних комісій МСЕ-R, включно з Консультативною групою з радіозв’язку та Підготовчим зібранням до конференції.

Делегація України, до складу якої увійшли представники Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, також долучилися до участі у вищезазначених заходах.

Офіційна церемонія відзначення 110-ї річниці Регламенту радіозв’язку розпочалася з виступів керівників МСЕ – заступника Генерального секретаря пана Малколма Джонсона і Директора Бюро радіозв’язку пана Франсуа Рансі, та продовжилася панельними дискусіями, під час яких фахівці у сфері радіозв’язку з різних країн обговорювали питання впливу Регламенту радіозв’язку на галузь ІКТ та майбутнє застосування цього міжнародного Договору.

В ході зустрічей високого рівня було обговорено питання подальшої співпраці МСЕ та Адміністрації зв’язку України на виконання відповідних рішень ООН та досягнутих раніше домовленостей щодо забезпечення національних інтересів України у сфері телекомунікацій та використання радіочастотного ресурсу.

Подальші заходи були організовані у вигляді семінарів-практикумів, під час яких фахівці змогли отримати безпосередній досвід виконання прийнятих в МСЕ процедур міжнародної координації та нотифікації присвоєнь радіочастот, а також використання програмного забезпечення й електронних публікацій, доступних членам МСЕ.

Учасники Всесвітнього семінару МСЕ з радіозв’язку отримали можливість набути додаткового досвіду з питань використання радіочастотного спектра і супутникових орбіт, підготовки до Всесвітньої конференції радіозв’язку МСЕ 2019 року, використання смуги радіочастот 470-862 МГц для радіомовної та інших служб радіозв’язку, а також перепланування мереж цифрового наземного телевізійного мовлення у прикордонних районах у смузі радіочастот 470-694 МГц з максимальним використанням технічних можливостей стандарту DVB-T2.

При підведенні Директором Бюро радіозв’язку МСЕ підсумків за результатами святкування 110-ї річниці Регламенту радіозв’язку МСЕ було підкреслено, що Регламент радіозв’язку МСЕ є одним з найважливіших міжнародних Договорів, який регулює використання радіочастотного спектру та супутникових орбіт для повсюдного поширення безпроводового зв’язку. Регламент радіозв’язку МСЕ гарантує вільне від завад функціонування систем радіозв’язку та забезпечує справедливий доступ всіх країн до радіоспектра – обмеженого природного ресурсу, що не обмежується національними кордонами, а тому вимагає погодження на глобальному рівні. В сучасному світі, який стає все більш “безпроводовим”, Регламент радіозв’язку створює для всіх радіослужб можливість сумісного використання спектра, задовольняючи їх зростаючі потреби, захищаючи діючих операторів та забезпечуючи послуги високої якості для зростаючої кількості користувачів та застосувань. На сьогодні, дія Регламенту радіозв’язку МСЕ поширюється майже на 40 різних служб радіозв’язку в усьому світі та охоплює діапазон частот від 9 кГц до 3000 ГГц. Цей документ визначає керівні принципи, а також права і зобов’язання 193 держав-членів МСЕ, що забезпечує ефективне та скоординоване використання ресурсів спектру та орбіт, при якому усувається створення взаємних шкідливих звад.

Довідково:    у 1906 році 29 держав зібралися в Берліні на першу Міжнародну конференцію з радіотелеграфії, щоб підписати Міжнародну телеграфну конвенцію, яка започатковувала принцип обов’язкового забезпечення зв’язку між суднами, що знаходяться в морі, і сушею.

У додатку до Конвенції містився перший регламент, який регулював бездротовий телеграфний зв’язок. Цей регламент, який неодноразово доповнювався і переглядався під час численних радіоконференцій, на сьогодні має назву Регламент радіозв’язку МСЕ.