У Румунії відбулося VІII Пленарне засідання та Семінар з питань міжнародного роумінгу Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства

21-22 листопада 2016 року у  м. Бухарест (Румунія) відбулося VІII Пленарне засідання та Семінар з питань міжнародного роумінгу (далі - Семінар) Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа).

VIІI Пленарне засідання та Семінар були організовані у рамках практичного наповнення Плану роботи Мережі на 2016 рік. Організатором та приймаючою стороною виступив Національний орган з управління і регулювання у сфері комунікацій Румунії (ANCOM) за підтримки та сприяння Європейської Комісії.

Окрім делегації України, участь у заходах взяли представники країн Східного партнерства (Республіки Білорусь, Республіки Вірменія, Грузії, Республіки Молдова), експерти національних регуляторних органів (далі - НРО) країн-членів ЄС, а саме: Австрії, Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Іспанії, Румунії, Федеративної Республіки Німеччина, Чеська Республіка, Швеція, а також представники Голови Органу європейських регуляторів електронних комунікацій (далі – BEREC), представники Віце-голови Експертної робочої групи з питань роумінгу BEREC та Генерального директорату Європейської КомісіїКомунікаційні мережі, контент і технології”(DG CONNECT).

У рамках Семінару з питань міжнародного роумінгу, експертами було представлено та обговорено ряд важливих та цікавих для країн Східного партнерства тем. Зокрема, таких як:

  • еволюція правил ЄС щодо роумінгу від початкових регуляторних документів до повного скасування ставок на послуги роумінгу;
  • досвід підготовки та підписання двосторонніх документів щодо співробітництва у питаннях двостороннього міжнародного роумінгу на прикладі відповідного Меморандуму про взаємне порозуміння між НРО Грузії та Литовської Республіки;
  • роль BEREC в контексті імплементації Правил щодо надання послуг роумінгу в країнах-членах ЄС;
  • досвід Латвії з питань імплементації Правил щодо надання послуг роумінгу та Румунії - з питань моніторингу забезпечення їх виконання.
  • стан розвитку ринку послуг роумінгу у Республіці Вірменія та Республіці Білорусь.

Відповідно до затвердженого порядку денного VIII Пленарного засідання було обговорено та схвалено ряд важливих для подальшого функціонування Мережі питань. Серед них:

  • обрано керівництво Мережі на 2017 рік: Голова Мережі – Республіка Молдова, Віце-головою Мережі обрано  Румунію;
  • обговорено План роботи Мережі на 2017 рік;
  • обговорено та узгоджено основні напрямки діяльності Мережі на 2018-2019 роки;
  • представлено та затверджено основні результати роботи трьох експертних робочих груп Мережі: з питань бенчмаркінгу (BEWG), використання діапазону 700 МГц (SEWG) та з питань роумінгу (REWG). Зокрема, підсумки діяльності REWG у 2016 році були представлені делегацією НКРЗІ у якості Голови цієї робочої групи.

Окрім зазначеного, у рамках Засідання, учасники також ознайомилися з останніми  заходами діяльності BEREC; здійснили огляд нормативно-правової бази та нещодавніх законодавчих ініціатив ЄС у сфері електронних комунікацій збоку Європейської Комісії; ознайомилися з результатами 2-го засідання Панелі Східного партнерства “Гармонізація цифрових ринків” та Зустрічі міністрів з питань цифрової економіки (17-18 жовтня 2016, м. Брюссель); а також обговорили дату і місце проведення наступного пленарного засідання Мережі. Зокрема, IX Пленарне засідання відбудеться на початку квітня 2017 року у м. Кишинів (Республіка Молдова).

Заразом, у рамках вищезазначених заходів відбулося ряд неформальних зустрічей та обговорень щодо поточної та майбутньої діяльності Мережі та її експертних робочих груп.

Протягом усього 2016 року, як власне і протягом попередніх років, НКРЗІ здійснює активну діяльність у рамках Мережі, що також знайде своє відображення у 2017 році.