Тиждень цифрових ринків в Європі

Голова НКРЗІ О. Животовський у складі офіційної делегації України взяв участь у 2-му засіданні Панелі Східного партнерства “Гармонізація цифрових ринків” та у Міністерській зустрічі країн Східного партнерства та держав-членів ЄС з питань цифрового співтовариства, що відбулися 17- 18 жовтня поточного року в м. Брюссель (Королівство Бельгія).

“Гармонізація цифрових ринків” - це ініціатива, спрямована на забезпечення інтеграції цифрових ринків країн Східного партнерства до єдиного європейського простору через реалізацію міжрегіональних проектів за участю організацій та підприємств інформаційно-комунікаційної галузі.

Українською стороною, як координатором одного з основних напрямків Ініціативи “Гармонізація цифрових ринків” – “Правила надання телекомунікаційних послуг” та країною-учасницею Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа), були представлені результати діяльності Мережі за час її існування з акцентом на основних досягненнях за 2016 рік, а також план дій на найближчі роки. Діяльність Мережі отримала високе схвалення збоку Європейської Комісії та країн-членів ЄС, а також запевнення у подальшій підтримці її діяльності.

У ході Міністерської зустрічі, делегація України у своїй доповіді окрім іншого відзначила, що одним із пріоритетних напрямків як розбудови цифрової економіки України, так і співпраці України з ЄС у рамках Цифрового співтовариства, є впровадження новітніх технологій. Наша країна зараз активно готує впровадження технології 4G, що має відбутися наприкінці наступного року. Разом з тим, враховуючи, що ЄС вже анонсувала початок/запуск роботи над впровадженням технології 5G, Україна має намір долучитися до спільної з ЄС роботи з метою підготовки відповідної законодавчої бази та прийняті регуляторних рішень для практичного впровадження технології 5G.

Окрім того, відбулося обговорення спільного проекту стосовно створення єдиного цифрового простору ЄС-Україна на ринку послуг мобільного зв’язку, що передбачає зменшення плати у роумінгу до рівня внутрішніх тарифів. Цей напрямок розглядається як один із основних в рамках загальної тематики “Правила надання телекомунікаційних послуг” Ініціативи “Гармонізація цифрових ринків”.

Для поглиблення співпраці Європейська Комісія також анонсувала створення нових чотирьох регіональних мереж(EU4Digital), які будуть працювати в рамках спільно узгоджених основних тем: дослідження в сфері ІКТ, стартапи та інновації; цифрові навички; трастові послуги та електронна ідентифікація (eIDAS); кібербезпека та еTrade, яка включає в також eCommerce, eCustoms і  eLogistics. Ці мережі слугуватимуть платформами для обміну передовим досвідом між партнерами країнами Східного партнерства та країнами-членами ЄС, центрами генерації спільних проектів. Першочерговим завданням EU4Digital є формування дорожніх карт співробітництва на період 2017-2019 у відповідних тематичних сегментах щодо досягнення конкретних результатів, спрямованих на поліпшення життя громадян та конкурентоспроможності підприємств. Їх представлення передбачається на 2-ій Міністерській зустрічі країн Східного партнерства та країн-членів ЄС з питань цифрового співтовариства, проведення якої заплановане на початку літа 2017 року.

Довідково. Мережа регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства була утворена восени 2012 року шляхом підписання відповідного Меморандуму про взаєморозуміння країнами Східного партнерства.

Метою цього об’єднання регуляторних органів є забезпечення форуму для регулярного обміну інформацією та досвідом з питань регулювання сфери електронних комунікацій, сприяння наближенню національних законодавств до стандартів Європейського Союзу (далі - ЄС), стимулювання впровадження кращої регуляторної практики, моніторингу розвитку ринків телекомунікацій.

Мережа фінансується Європейською Комісією, а участь в її роботі є відкритою для регуляторних органів країн Східного партнерства (далі - СхП) та спостерігачів Органу європейських регуляторів електронних комунікацій (BEREC).

У 2015 році, на черговому Пленарному засіданні Мережі, країнами-учасницями було прийнято рішення про подальшу активну співпрацю з новоутвореною Ініціативою “Гармонізація цифрових ринків” та включення до Плану дій на 2016-2018 рр. останньої діяльність трьох експертних груп Мережі: експертна робоча група з питань спектру (SEWG), експертна робоча група з питань бенчмаркінгу (BEWG) та експертна робоча група з питань роумінгу (REWG).

Україна в особі НКРЗІ бере активну участь у роботі Мережі з моменту її створення. Більше того, у 2014 році очолювала Мережу, а наразі, очолює експертну робочу групу з питань роумінгу (REWG). У 2018 році, Україна вкотре очолюватиме Мережу.