26-ий Конгрес Всесвітнього поштового союзу

У період з 20 вересня по 07 жовтня 2016 року у м. Стамбул (Турецька Республіка) відбувся 26-ий Конгрес Всесвітнього поштового союзу (далі – Конгрес) – подія, яка започаткувала тритижневий форум. Представники Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (далі – НКРЗІ) у складі офіційної делегації України взяли активну участь у роботі Конгресу та усіх його заходах. Зокрема, у рамках Конгресу відбулося ряд пленарних засідань, робота Комісій Конгресу, вибори Генерального директора Міжнародного бюро Всесвітнього поштового союзу (ВПС) та вибори членів Адміністративної Ради та Ради поштової експлуатації ВПС.

Конгрес, який відбувається кожні чотири роки, цьогоріч, зібрав повноважних представників із 155 країн-членів ВПС. Понад дві тисячі делегатів, які є учасниками ринку поштового зв’язку, представляли свої країни.

Протягом 39-ти засідань Конгресу було обговорено звіти про діяльність керівних органів ВПС, а також звіт про реалізацію Дохінської поштової стратегії, що визначала основні напрямки розвитку світової поштової галузі протягом останніх чотирьох років.

Головною подією Конгресу стало прийняття Стамбульської всесвітньої поштової стратегії (далі – Стратегія) – Дорожньої карти для роботи ВПС упродовж 2017-2020 років. Стратегія розроблена на принципах інтеграції та інновацій,
де ключовими елементами є вдосконалення взаємодії між різними поштовими службами та зміцнення функціонування поштового ринку.

Під час Конгресу ключовим питанням для обговорення стало подальше реформування ВПС. З 1994 року країни-члени мають на меті розробити оптимальну структуру ВПС для прискорення прийняття рішень. Адміністративною Радою ВПС було підготовлено модель структури та роботи ВПС, яка б дозволила скоротити витрати на організацію діяльності, а також вплинути на ефективність прийняття рішень. Зважаючи на глобальність питання та необхідність його додаткового обговорення, країни-члени ВПС вирішили провести позачерговий Конгрес у м. Аддіс-Абебі (Ефіопія) у 2018 році, а проведення наступного, регулярного Конгресу ВПС заплановано на 2020 рік у м. Абіджан (Кот-д’Івуар).

У рамках 26-го Конгресу ВПС відбулася Конференція на рівні Міністрів на тему: “Формування потенціалу сталого розвитку, як ланки, що зв’язує населення, бізнес і території”. Учасники Конференції (понад 50 Міністрів та заступників Міністрів, відповідальних за поштовий зв’язок) визнали видатну роль поштового сектору у забезпеченні зв’язку між людьми, а також його значення для соціально-економічного розвитку.

Окрім того, під час Конгресу відбулись також неофіційні зустрічі та переговори з керівництвом ВПС та представниками поштових операторів інших країн із питань поглиблення двостороннього співробітництва.

Основною метою діяльності України у рамках ВПС, та НКРЗІ зокрема, залишається сприяння модернізації поштового сектору, формування стратегії щодо зростання обсягів поштових відправлень за рахунок впровадження сучасних видів поштової продукції і послуг поліпшення якості поштового обслуговування клієнтів.