НКРЗІ провела ряд заходів Східного партнерства в Києві

10-13 жовтня 2016 року у м. Київ, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (далі - НКРЗІ) у якості приймаючої сторони за підтримки Європейської Комісії провела ряд заходів Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа), а саме: 2-ге засідання Експертної робочої групи з питань порівняльного аналізу ринків (BEWG) та 3-тє засідання Експертної робочої групи з питань використання діапазону частот 700 МГц (SEWG) (10-11 жовтня 2016 року), а також Семінар на тему: “Якість надання послуг з точки зору споживача” (12-13 жовтня 2016 року).

2-ге BEWG було присвячено представленню та детальному обговоренню двох проектів Звітів: регуляторного щодо всебічного аналізу нормативно-правової бази у сфері електронних комунікацій в країнах Східного партнерства та країнах-членах ЄС, та статистичного, який включає порівняння оптових та роздрібних цін на ринку фіксованого, мобільного та широкосмугового зв’язку. З метою вивчення досвіду інших міжнародних робочих груп з питань порівняльного аналізу, учасники заходу ознайомилися з основними результатами роботи у 2016 році Експертної робочої групи з показників електрозв’язку та ІКТ (EGTI) Міжнародного союзу електрозв’язку. В ході заходу також було представлено досвід надання послуг ОТТ на європейському і світовому ринках та їхній вплив на конкуренцію на телекомунікаційному ринку. Основна увага учасників засідання було сфокусовано на результатах роботи BEWG в 2016 році та обговоренні проекту Плану роботи BEWG на 2017 рік.

Відповідно до порядку денного 3-го засідання Експертної робочої групи з питань використання діапазону частот 700 МГц (SEWG) було представлено основні підходи частотного перепланування радіомовних служб з метою створення майбутнього плану розподілу радіочастот в смузі 470-694 МГц і внесення змін до Плану GE06 без подальшого використання смуг радіочастот I та II цифрових дивідендів смуг радіочастот 694-790 МГц і 790-862 МГц. Для забезпечення гармонізації використання РЧР в країнах СхП та ЄС було представлено бачення європейських партнерів щодо вивільнення смуги частот 700 МГц та можливості її використання для систем безпроводового доступу, а також для запровадження послуг електронних комунікацій до 2020 року. Зокрема, було озвучено рекомендації щодо проведення переговорів та укладання домовленостей з прикордонної координації радіочастот до кінця 2017 року. Також було зазначено, що майбутнє використання радіочастотного діапазону 470-694 МГц для низхідного аудіовізуального контенту буде вирішено під час Всесвітньої конференції радіозв’язку у 2023 році. Зважаючи на швидке наближення перспективи впровадження технології 5G, учасники засідання також обговорили питання майбутнього використання смуг частот для впровадження технології 5G та розвитку платформ розподілення для радіомовлення. ще було зазначено, що ці питання зараз знаходяться на стадії дослідження відповідною робочою групою СЕПТ (ECC-TG 6), але кожна країна має визначити особистий підхід якомога швидше.

Семінар на тему: “Якість надання послуг з точки зору споживача”, був присвячений ознайомленню з досвідом країн Східного партнерства у сфері регулювання в контексті захисту прав споживачів в наданні телекомунікаційних послуг, розгляду нормативно-правової бази та найкращих практик країн-членів ЄС з порушеного питання.

До діалогу були  залучені експерти національних регуляторних органів Республіки Азербайджан, Республіки Білорусія, Республіки Вірменія, Грузії, Республіки Молдови, України, Румунії, Латвійської Республіки і Республіки Португалії.

В цілому, у заходах Мережі, окрім представників НКРЗІ, також взяли участь: технічні експерти Державного підприємства “Український державний центр радіочастот”, експерти національних регуляторних органів країн Східного партнерства – Республіки Азербайджан, Республіки Білорусь, Республіки Вірменія, Грузії, Республіки Молдова, експерти країн-членів ЄС, а саме, Федеративної Республіки Німеччина, Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Румунії, Республіки Португалія, а також представники Турецької Республіки. В цілому участь у трьох заходах Мережі взяло близько 80 експертів.

Активна діяльність у Східному партнерстві загалом, та Мережі зокрема, є важливою євроінтеграційною складовою діяльності НКРЗІ, що сприяє зміцненню міжнародного авторитету України, а також сприяє вивченню кращого європейського досвіду з актуальних питань з метою подолання розбіжностей між країнами Східного партнерства та країнами-членами ЄС шляхом приведення до єдиного рівня статистичних показників на ринку телекомунікацій, гармонізації управління спектром та організації процесів контролю якості надання телекомунікаційних послуг і захисту прав споживачів.