Реалізація ініціативи України щодо створення “об’єднаного комерційного поля” послуг мобільного зв’язку у країнах Східного партнерства

4-5 липня 2016 року в м. Вільнюс (Литовська Республіка) відбулося перше установче засідання Експертної робочої групи з питань роумінгу (далі - REWG) Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства.

Група була створена в ході VII Пленарного засідання Мережі (08.04.2016,м. Рига, Латвійська Республіка) за ініціативи НКРЗІ з метою практичної реалізації ініціативи України щодо створення “об’єднаного комерційного поля” послуг рухомого (мобільного) зв’язку у країнах Східного партнерства. Дана ініціатива була одностайно підтримана країнами-учасницями Мережі та Європейською Комісією на VI Пленарному засіданні (05.11.2015, м. Кишинів, Республіка Молдова). До складу Експертної робочої групи з питань роумінгу входять представники країн Східного партнерства, експерти країн-членів ЄС та Європейської Комісії. На посаду Голови REWG було обрано Україну (НКРЗІ), а Віце-головою обрано Литовську Республіку (RRT).

Основними завданнями REWG є напрацювання регуляторних та законодавчих рекомендацій для країн Східного партнерства в контексті наближення національних ринків до міжнародних ринків послуг роумінгу, гармонізації законодавства цих країн та приведення його положень у сфері регулювання послуг роумінгу до рівня єдиного правового простору ЄС, а також формування узгодженого спільного підходу до тарифікації послуг роумінгу.

В ході установчого засідання REWG було визначено регламент діяльності групи, обговорено та узгоджено план роботи на 2016-2017 роки. Також представники країн Східного партнерства представили детальні  презентації стосовно поточної ситуації на національних ринках роумінгу та нормативно-правової бази. Учасники заходу обговорили та визначили перелік даних щодо послуг роумінгу, що мають увійти до відповідного опитувальника, - інформація, яка необхідна для проведення детального порівняльного аналізу ринків країн Східного партнерства.  З метою максимальної гармонізації дій із відповідними структурами ЄС був представлений та задіяний досвід Робочої групи з питань роумінгу BEREC. Відповідно до плану роботи на початку 2017 року члени робочої групи мають отримати для ознайомлення та опрацювання узагальнені дані, що складатимуть основу для розроблення пакетів рекомендацій для кожної з країн Східного партнерства.

Наступне засідання REWG заплановано на лютий-березень 2017 року, де планується обговорення перших результатів аналізу та деталізація завдань для подальшої роботи.

Довідка: Мережа регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа) об’єднує регуляторні органи електронних комунікацій Республіки Азербайджан, Республіки Білорусь, Республіки Вірменія, Грузії, Республіки Молдова, України та Республіки Македонія і функціонує відповідно до Меморандуму про взаєморозуміння Мережі, укладеного 11 вересня 2012 року в м. Кишинів (Республіка Молдова). Метою об’єднання регуляторних органів є забезпечення форуму для регулярного обміну інформацією та досвідом з питань регулювання сфери електронних комунікацій, сприяння наближенню національних законодавств до стандартів Європейського Союзу, стимулювання впровадження кращої регуляторної практики, моніторингу розвитку ринків телекомунікацій.

Окрім регуляторних органів країн Східного партнерства, участь у роботі Мережі також беруть регуляторні органи країн-членів ЄС, спостерігачі Органу європейських регуляторів електронних комунікацій (BEREC) та експерти Європейської Комісії.