Представники НКРЗІ взяли участь у Координаційному Семінарі Ініціативи Східного партнерства “Гармонізація цифрових ринків”

09-10 червня 2016 року у м. Брюссель (Королівство Бельгія) відбувся Координаційний Семінар (далі - Семінар) у рамках Ініціативи Східного партнерства «Гармонізація цифрових ринків», який був присвячений обговоренню Плану заходів на 2016-2017 роки (далі – HDM Action Plan 2016-2017). Участь у заході взяли національні координатори країн Східного партнерства (далі – СхП), експерти з Естонії, Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Франції та представники Європейської Комісії. Семінар проходив під головуванням DG CONNECT Європейської Комісії.

Ініціативу Східного партнерства “Гармонізація цифрових ринків” утворено в рамках тематичної платформи № 2 “Економічна інтеграція та наближення до політик ЄС” з метою узгодження порядку денного розвитку цифрової економіки в країнах Східного партнерства та Європейського Союзу. В ході її першого засідання, що відбулося 18-19 листопада 2015 року у м. Брюссель, було схвалено HDM Action Plan 2016-2017, до якого у відповідності до Декларації, прийнятої під час першої Зустрічі вищих посадових осіб країн Східного партнерства щодо питань, пов’язаних із цифровою економікою (11 червня 2015 року, Люксембург), включено 6 пріоритетних напрямів: електронна комерція для малого та середнього бізнесу, надання електронних митних послуг, електронна ідентифікація, мережева та інформаційна безпека, кібербезпека, навички в сфері цифрових технологій та правил надання телекомунікаційних послуг, а також 4 додаткових напрями: інфраструктура для  здійснення наукових досліджень, електронна торгівля, електронні послуги охорони здоров’я, електронна логістика та цифрові транспортні коридори. З кожної тематики були окреслені конкретні завдання,  узгоджені пріоритетні дії на 2016-2017 роки, у тому числі цілі та очікувані результати, а також обрано відповідальну країну-координатора. Зокрема, напрямок щодо правил надання телекомунікаційних послуг було закріплено за Україною.

У рамках Семінару національні координатори країн СхП спільно з представниками країн-лідерів відповідних тематик презентували поточний стан справ за кожної з них, анонсували подальші плани щодо кроків реалізації проектів, а також їхній вплив на процеси гармонізації ринків країн СхП із стандартами та правилами ЄС. Українська сторона в рамках своєї відповідальності презентувала доповідь за тематикою “Правила надання телекомунікаційних послуг”. За підсумками кількамісячної співпраці було сформовано 4 основні завдання, за якими на даний час ведуть напрацювання експерти країн-учасниць:

  • визначення національних моделей для надання послуг широкосмугового зв’язку у сільських місцевостях країн СхП, з урахуванням передового досвіду країн-членів ЄС;

  • запровадження європейського номеру екстреного виклику 112 у всіх країнах-партнерах СхП;

  • налагодження взаємодії з Експертними робочими групами Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства - Експертна робоча група з питань використання діапазону частот 700 МГц (SEWG), Експертна робоча група з питань бенчмаркінгу (BEWG), Експертна робоча група з питань роумінгу (REWG);

  • визначення узгодженої мети для високошвидкісного широкосмугового доступу в країнах-партнерах.

Під час другого засідання Панелі Східного партнерства “Гармонізація цифрових ринків”, яке заплановано на осінь поточного року під головуванням Єврокомісара з питань цифрової економіки та суспільства пана Гюнтера Оттінгера, мають бути представлені вже конкретні бізнес-моделі за всіма вищенаведеними тематиками, реалізація яких дозволить країнам Східного партнерства адаптувати свої ринки до ринків країн європейської спільноти.