У Кишиневі відбувся Семінар на тему “Нові тренди у регулюванні конкуренції на ринках” у рамках Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства

Упродовж двох днів, 02-03 червня 2016 року, делегація НКРЗІ брала участь у технічному семінарі “Нові тренди у регулюванні конкуренції на ринках” (далі - Семінар), який відбувся у рамках Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі - Мережа) у м. Кишинів (Республіка Молдова).

Семінар проводився на виконання Плану роботи Мережі на 2016 рік. Організатором заходу виступило Національне агентство з питань регулювання у сфері електронних комунікацій та інформаційних технологій Республіки Молдова (ANRCETI) у співпраці з Комісією з питань регулювання суспільних комунікацій Латвійської Республіки (Віце-Голова Мережі у 2016 році) та Європейською Комісією (далі - ЄК).

Участь у Семінарі взяли фахівці країн Східного партнерства (Республіка Вірменія, Азербайджанська Республіка, Республіка Білорусь, Грузія, Республіка Молдова та Україна) та експерти країн-членів ЄС, а саме: Литовської Республіки, Федеративної Республіки Німеччина та Румунії.

Головною метою Семінару був розгляд кращих практик та досвіду регуляторних органів країн Східного партнерства  та країн-членів ЄС з питань конкуренції на телекомунікаційних ринках.

У ході Семінару представлялися та обговорювалися питання, пов’язані з досвідом країн СхП у регулюванні конкуренції на ринку електронних комунікацій та контролю за виконанням зобов’язань операторів з істотною ринковою перевагою на відповідних ринках, швидкого розвитку ОТТ послуг та їх впливу на конкуренцію на ринку електронних комунікацій.

Під час Семінару представники ANRCETI презентували свій досвід у проведенні аналізу ринків, забезпеченні контролю за виконанням зобов’язань SMP-операторів, а також досвід сприяння розвитку конкуренції шляхом симетричного регулювання доступу до існуючої інфраструктури.

Представники Азербайджанської Республіки, Республіки Білорусь та Республіки Вірменія окреслили правові аспекти регулювання конкуренції на ринках телекомунікаційних послуг.

Представником Литовської Республіки було зазначено основні напрямки регулювання національного регулятора до 2020 року, а саме: мережевий нейтралітет, доступний роумінг, рекомендації щодо обліку витрат та встановлення розрахункових ставок MTR та FTR.

Представник Федерального мережевого агентства Федеративної Республіки Німеччина (BNetzA) ознайомив присутніх із досвідом німецького регулятора у регулюванні інфраструктури, координації методів взаємодії будь-яких мережевих операторів з операторами електронних комунікацій при проведенні будівельних робіт, а також практики складання Атласу інфраструктури країни.

У свою чергу, представниками НКРЗІ також було представлено доповідь стосовно регулювання ринків телекомунікаційних послуг в Україні.