У Латвійській Республіці відбулося VII Пленарне засідання та Семінар з питань регуляторного управління Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства

07-08 квітня 2016 року у  м. Рига (Латвійська Республіка) відбулося VII Пленарне засідання та Семінар з питань регуляторного управління (далі - Семінар) Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа).

VII Пленарне засідання та Семінар були організовані у рамках практичного наповнення Плану роботи Мережі на 2016 рік. Організатором та приймаючою стороною виступила Комісія з питань регулювання суспільних комунікацій Латвійської Республіки, Віце-Голова Мережі у 2016 році, за підтримки та сприяння Європейської Комісії.

За результатами роботи VII Пленарного засідання країнами-учасницями Мережі було розглянуто кандидатури керівництва Мережі на 2017 рік, зокрема, на посаду Голови Мережі попередньо номіновано Національне агентство з регулювання у сфері електронних комунікацій та інформаційних технологій Республіки Молдова (ANRCETI), Віце-голови – Національний орган з управління та регулювання у сфері комунікацій Республіки Румунія (ANCOM). Відповідно до порядку денного, учасники заходу також переглянули План роботи Мережі на 2016 рік, розглянули проект Плану роботи Мережі на 2017 рік, а також обговорили можливість створення у наступному році так званої “Трійки” до якої мають увійти представники попереднього, діючого та майбутнього керівництва Мережі (6 осіб), а також діючі керівники Експертних робочих груп (3 особи).

Окрім того, учасники заходу ознайомилися з діяльністю експертних робочих груп, створених у рамках Мережі. Так, голови двох експертних робочих груп – Експертної робочої групи з питань бенчмаркінгу (BEWG) та Експертної робочої групи з питань використання діапазону 700 МГц (SEWG) представили короткий огляд діяльності очолюваних ними груп, основні напрямки роботи, очікувані та перші досягнуті результати.

Разом з тим, основна увага була сфокусована на сесії, присвяченій питанню створення Експертної робочої групи з питань роумінгу (REWG). Зазначене питання було включено до порядку денного заходу за ініціативи НКРЗІ. У якості ініціатора порушеного питання, делегацією НКРЗІ було представлено ініціативу щодо створення REWG, а також її основні цілі, завдання та очікуваний результат.

За результатами обговорень, усіма учасниками VII Пленарного засідання було одностайно підтримано рішення про створення REWG та обрано її керівництво: Голова REWG – НКРЗІ, Заступник Голови REWG – Регуляторний орган зв’язку Литовської Республіки (RRT).

REWG створена у рамках практичної реалізації ініціативи України щодо створення “об’єднаного комерційного поля” послуг рухомого (мобільного) зв’язку у країнах Східного партнерства. Основною метою REWG  є пошук механізмів для створення спільного простору міжнародного роумінгу у країнах Східного партнерства.

Під час роботи Семінару, учасники мали змогу ознайомитися з особливостями регуляторного управління, які застосовуються у країнах Східного партнерства, кращими практиками регулювання галузі електронних комунікацій у країнах-членах ЄС, а також діяльністю європейських наднаціональних інституцій у сфері регуляторного управління, такими як Європейська Комісія (далі – ЄК) та Орган європейських регуляторів електронних комунікацій (далі - BEREC).

Національний досвід регуляторного управління (зокрема, структура національного регуляторного органу (далі – НРО), повноважень (сфери регулювання) та зобов’язань НРО, а також механізми його фінансування в частині забезпечення фінансової незалежності від державного бюджету, представили делегації Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Чеської Республіки, Швеції, а також  Грузії, Республіки Вірменія та Республіки Молдова.

У свою чергу, представниками НКРЗІ також було представлено доповідь стосовно законодавчих ініціатив, а також процес впровадження нових технологій, які спрямовані на реформування регуляторного управління в Україні та телекомунікаційної галузі в цілому. Учасники Семінару відзначили позитивні зміни та високі темпи реформ, що відбуваються останні два роки в телекомунікаційній галузі України.

Окрім того, на заході виступили такі почесні гості як Голова BEREC у 2016 році пан Вільгельм Ешвайлер, а також представники Генерального директорату ЄК “Комунікаційні мережі, конвент і технології” (DG CONNECT) і Секретаріату Групи незалежних регуляторів (IRG).

В цілому, у рамках практичного наповнення Меморандуму про співробітництво між Мережею та BEREC, зазначені заходи були проведені за участі і підтримки BEREC. Голова BEREC, пан Вільгельм Ешвайлер, у своєму виступі наголосив, що співпраця з Мережею залишається важливим напрямом їхньої діяльності, а також те, що BEREC і надалі долучатиметься до діяльності Мережі та роботи її експертних робочих груп.