Представники НКРЗІ взяли участь у другому засіданні Експертної робочої групи з питань використання діапазону частот 700 МГц

16-17 березня 2016 року в м. Рига (Латвійська Республіка) в рамках діяльності Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа) делегація НКРЗI взяла участь у другому засіданні Експертної робочої групи з питань використання діапазону частот 700 МГц (далі – SEWG). До складу делегації України увійшли представники НКРЗІ та технічні експерти Державного підприємства “Український державний центр радіочастот”.

Організатором зазначеного заходу та приймаючою стороною виступила Комісія з питань регулювання суспільних комунікацій Латвійської Республіки.

У засіданні SEWG, окрім представників України, також взяли участь експерти ряду країн Східного партнерства – Республіки Білорусь, Республіки Вірменія, Грузії, Республіки Молдова, а також національних регуляторних органів країн-членів ЄС – Латвійської Республіки, Литовської Республіки, Румунії, Федеративної Республіки Німеччина.

Відповідно до порядку денного, в рамках заходу були опрацьовані наступні питання:

  • оновлений порівняльний формат інформації за результатами опрацювання країнами-учасницями опитувальника SEWG щодо використання смуг частот 470-694 МГц, 700 МГц, 800 МГц та імплементації I цифрового дивіденду на прикладах країн учасниць SEWG; 
  • у контексті проведення порівняльного аналізу діяльності SEWG розглянуто цілі та завдання вже функціонуючих профільних платформ з обміну досвідом, а саме: Західноєвропейської платформи з імплементації цифрового дивіденду (WEDDIP), Південно-Східного форуму з імплементації цифрового дивіденду (SEDDIF) та Північно-Східного форуму з імплементації цифрового дивіденду (NЕDDІF);
  • проведено порівняльну характеристику підходів міжнародних організацій (Міжнародного союзу електрозв’язку (МСЕ), ЄС, Європейської конференції адміністрацій зв’язку (СЕРТ), Регіональної співдружності у галузі зв’язку (РСЗ) і т.п.) щодо використання смуг частот 470-694 МГц, 700 МГц, 800 МГц; 
  • представлено бачення Комітету з електронних комунікацій CEPT та ЄС щодо майбутнього використання смуги частот 470-694 МГц, вивільнення смуги частот 700 МГц (на прикладі відповідного календарного плану робіт);
  • обговорено досвід використання країнами-учасницями SEWG смуг частот 470-694 МГц, 700 МГц, 800 МГц в контексті вивільнення цифрових дивідендів. 

Під час обговорення делегацією НКРЗІ представлено інформацію щодо поточного стану частотного перепланування цифрового наземного телебачення у смузі частот 470-694 МГц в Україні.

За результатами роботи були визначені цілі та методи роботи SEWG, відкоригований та доповнений опитувальник SEWG, який складатиме основу узагальнюючого аналізу, затверджено Технічне завдання на роботу SEWG та вироблено Основні принципи частотного планування.

Позиція країн ЄС чітко визначає необхідність доступності діапазону частот 700 МГц для систем широкосмугового безпроводового доступу у найкоротший термін. Зокрема, наразі передбачається забезпечити доступність діапазону 700 МГц для запровадження послуг електронних комунікацій до кінця 2020 року. Для цього всі країни мають вжити заходів щодо укладання необхідних домовленостей із прикордонної координації радіочастот до кінця 2017 року. У той же час зазначено, що використання смуги частот 470-694 МГц для мовлення аудіовізуального контенту повинно бути збережено щонайменше до 2030 року.

Досвід практичного застосування матеріалів SEWG і схвалених основних принципів планування частот має бути представлений кожною країною-членом SEWG на наступному засіданні групи в жовтні цього року. Із цією метою Головою SEWG буде підготовлено проект документа із систематизацією методів і засобів, які застосовуються регіональними координаційними групами WEDDIP, NEDDIF, SEDDIF.

Участь у роботі SEWG сприятиме виконанню робіт із перепланування частотних присвоєнь/виділень для цифрового наземного телевізійного мовлення (ЦНТВМ), які проводяться на виконання вимог Указу Президента України від 21.07.2015 № 445 “Про забезпечення умов для впровадження системи рухомого (мобільного) зв’язку четвертого покоління” та Плану заходів щодо впровадження системи рухомого (мобільного) зв’язку четвертого покоління, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11.11.2015 № 1232-р. Особливий інтерес представляє потенційна можливість використання платформи SEWG для сприяння у проведенні перепланування та координації частотних присвоєнь/виділень для ЦНТВМ в країнах Чорноморського басейну та в спільній прикордонній зоні між Україною та Республікою Білорусь і Польщею.