Представники НКРЗІ взяли участь в установчих засіданнях експертних робочих груп Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства

2-3 лютого 2016 року в м. Тбілісі (Грузія)  в рамках діяльності Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі - Мережа), відбулися установчі засідання двох експертних робочих груп, а саме, з питань порівняльного аналізу ринків (BEWG) та з питань використання діапазону частот 700 МГц (SEWG). У заходах, окрім представників України, також взяли участь експерти інших країн Східного партнерства, зокрема, Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови та Македонії, яка отримала членство e Мережі наприкінці 2015 року, а також представники національних регуляторних органів країн-членів ЄС – Румунії, Литви та Німеччини. Організатором заходів та приймаючою стороною виступила Національна комісія зв’язку Грузії - GNCC.

Рішення про створення  зазначених експертних груп було прийнято під час V Пленарного засідання (24.04.2015 м. Мінськ, Республіка Білорусь), а в ході VІ Пленарного засідання Мережі (05.11.2015 м. Кишинів, Республіка Молдова) було схвалено їх роботу та обрано керівництво. Головою SEWG було обрано Федеральне мережеве агентство відповідальне за електроенергію, газ, телекомунікації, пошту та залізницю Федеративної Республіки Німеччина (BNetzA), Віце-головою – Національну комісію зв’язку Грузії (GNCC). Головою BEWG було обрано Національне агентство з регулювання в галузі електронних комунікацій Республіки Молдова (ANRCETI) Віце-головою – Національний орган зв’язку Республіки Португалія (АNACOM).

Основною метою установчих засідань  було узгодження та затвердження технічних завдань і планів роботи BEWG та SEWG на  2016 рік, організації робочого процесу та методології збору даних для розробки необхідних заключних документів та рекомендацій для країн Східного Патнерства.

На порядку денному SEWG стояло питання визначення підходів для майбутнього використання ДВЧ-діапазону, зокрема для під-діапазонів 470-694 MГц, 694-790 МГц та 790-862 MГц. Також SEWG встановлено за ціль пошук ефективних заходів частотної координації з метою реалізації цифрового дивіденду(ів) та проведення відповідних робіт щодо перерозподілу спектра. В рамках заходу проведено обговорення прикладів кожної з країн стосовно потреб та очікуваних результатів від спільної роботи в межах SEWG, завдань та цілей SEWG, пропозицій щодо плану роботи SEWG. Результати обговорення були враховані учасниками засідання під час розробки Технічного завдання на діяльність SEWG.

В ході обговорень присутні мали нагоду ознайомилися з інформацією та обмінятись досвідом стосовно використання смуги частот 470 - 694 МГц та частотних діапазонів 700 МГц і 800 МГц. Делегацією НКРЗІ було представлено презентаційні матеріали стосовно поточної ситуації з впровадження системи рухомого (мобільного) зв'язку четвертого покоління в Україні в смугах частот 694-790 МГц, 790-862 МГц.

Одним з основних результатів установчого засідання SEWG стала розробка проекту Технічного завдання Робочої групи, який має бути затверджений на наступному засіданні. Зокрема, учасники засідання узгодили основні підходи щодо статусу, завдань, переліку робочих питань і методів роботи SEWG.

Робота другої експертної групи – BEWG передбачала проведення порівняльного аналізу практичного досвіду національних регуляторних практик країн-членів Східного партнерства у питаннях збору та аналізу статистичних показників, подання операторами ринку звітності та накладання санкцій за неналежне та несвоєчасне виконання цих зобов`язань, застосування механізмів регуляторного впливу, а також нормативно-правової бази, що використовуються Європейським Союзом. Під час засідань відбулося обговорення переліку питань для робочих опитувальних форм, що охоплюють всі телекомунікаційні ринки, зокрема ринки фіксованого та мобільного зв’язку, широкосмугового доступу та платного телебачення.

Участь делегації НКРЗІ у зазначених заходах сприяє реалізації євроінтеграційних прагнень держави, зокрема в частині виконання положень Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, в розрізі набуття досвіду регулювання сектору електронних комунікацій відповідно до європейських норм і стандартів, та практичної імплементації основних рішень і рекомендацій Всесвітньої конференції радіозв’язку 2015 року.