​Представники НКРЗІ взяли участь у Семінарі в рамках інструменту інституційної розбудови TAIEX

У рамках інструменту інституційної розбудови TAIEX, 3-4 грудня 2015 року, представники НКРЗІ взяли участь у роботі семінару на тему: “Наближення політики технічного регулювання України до законодавства ЄС стосовно доступу радіообладнання і телекомунікаційного термінального обладнання на національний ринок” (далі - Семінар).

Семінар був проведений за ініціативи Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації спільно з Генеральним директоратом з питань сусідства та переговорів Європейської Комісії. До участі у заході були залучені експерти Литовської Республіки та Фінляндії (представники регуляторних органів у сфері електронних комунікацій).

Основною метою заходу було ознайомлення із законодавством ЄС щодо радіообладнання та електромагнітної сумісності, у тому числі з процедурою проведення оцінки відповідності.

Особлива увага була акцентована на представленні та обговоренні положень нових aquis Європейського Союзу (Директив 2014/53/ЄС, 2008/63/ЄС та 2014/30/ЄС), особливостей відображення прийнятих Директив у національних законодавчих актах країн-членів ЄС, встановлених вимог до органів регулювання та органів з оцінки відповідності; взаємодії органів з формування та реалізації технічної політики, органів з оцінки відповідності; прав, обов’язків та відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог законодавства щодо радіообладнання.

Участь у Семінарі надала учасникам змогу детально ознайомитися з новими актами законодавства ЄС, основними положеннями, особливостями їхньої імплементації у країнах-членах ЄС та вивчити кращий європейський досвід із питань технічного регулювання і тематики заходу.

Отримані інформація та матеріали будуть використані під час розробки нових технічних регламентів, відповідних нормативно-правових актів із метою практичної імплементації Директиви 2014/53/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 16 квітня 2014 року про гармонізацію законів держав-членів щодо постачання на ринок радіообладнання і скасування Директиви 1999/5/ЄС, Директиви Комісії 2008/63/ЄС від 20 червня 2008 року про конкуренцію на ринку телекомунікаційного термінального обладнання, Директиви 2014/30/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 26 лютого 2014 року про гармонізацію законодавства держав-членів стосовно електромагнітної сумісності.

Загалом, участь в рамках інструменту інституційної розбудови TAIEX сприяє наближенню національного законодавства до норм і стандартів ЄС і відповідає основним завданням НКРЗІ та євроінтеграційним прагненням України.