​У Республіці Молдова відбулося VI Пленарне засідання Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства

5 листопада 2015 року в м. Кишинів (Республіка Молдова) відбулося VI Пленарне засідання Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа).

Організаторами VI Пленарного засідання виступили Національна комісія зв’язку Грузії у якості Координатора Мережі у 2015 році та Національне агентство з питань регулювання в області електронних комунікацій та інформаційних технологій Республіки Молдова (НАРЕКІТ) у якості країни-учасниці Мережі та приймаючої сторони.

Відповідно до порядку денного, у часники обговорили та затвердили Звіт про діяльність Мережі в 2015 році, План роботи Мережі на 2016 рік, який передбачає в наступному році проведення чотирьох семінарів, двох пленарних засідань та зустрічі в рамках роботи експертних груп.

На засіданні також було затверджено напрямки діяльності на 2016 рік двох експертних робочих груп Мережі: Експертної робочої групи з питань використання діапазону 700 МГц (SEWG) та Експертної робочої групи з питань бенчмаркінгу (BEWG). Метою останньої є здійснення порівняльних звітів із розвитку сектору електронних комунікацій у країнах ЄС та Східного партнерства.

Нагадаємо, що рішення про створення вищезазначених експертних робочих груп було прийнято під час V Пленарного засідання Мережі (24.04.2015 м. Мінськ, Республіка Білорусь).

Керуючись положеннями статті 2 Меморандуму про взаєморозуміння Мережі, офіційний запит на набуття членства в Мережі подала Агенція з електронних комунікацій Республіки Македонія. Під час голосування у рамках відповідної сесії учасниками Мережі було одностайно прийнято рішення про надання Республіці Македонія членства в Мережі.

Окрім того, під час VI Пленарного засідання делегація НКРЗІ представила ініціативу стосовно створення “об’єднаного комерційного поля” послуг рухомого (мобільного) зв’язку між країнами Східного партнерства та країнами-членами ЄС, яка, за результатами обговорень була одностайно підтримана країнами Східного партнерства та отримала схвалення представників Європейської Комісії. Водночас, було підтримано ініціативу НКРЗІ стосовно створення експертної робочої групи з питань роумінгу за участю країн, які входять до Мережі, а також включення питання створення “об’єднаного комерційного поля” послуг рухомого (мобільного) зв’язку до Плану дій у сфері надання телекомунікаційних послуг на 2016-2017 роки Ініціативи “Гармонізація цифрових ринків країн Східного партнерства”.

Особливу увагу учасників також було прикуто до обрання керівництва Мережі на наступний рік (Голову та Заступника голови). Так, на зазначені посади було обрано Міністерство зв’язку та інформатизації Республіки Білорусь та Комісію з питань регулювання суспільних комунікацій Латвійської Республіки відповідно.

Офіційний представник Головного директорату Європейської комісії Вассіліс Копанас відзначив, що за три роки, що минули з моменту створення Мережі, кількість її членів істотно збільшилася. Це доводить, що регулюючі органи багатьох європейських країн потребують створення подібної платформи з обміну досвідом. Він привітав підписання на VI Пленарному засіданні Мережі Меморандуму про взаєморозуміння Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства делегацією Республіки Білорусь та приєднання до Мережі регуляторного органу Республіки Македонія, висловивши переконання, що нові члени Мережі будуть сприяти зміцненню потенціалу співробітництва регулюючих органів країн ЄС з відповідними профільними органами країн Східного партнерства.