У Кишиневі відбувся Семінар із питань впровадження технології 4G

Упродовж двох днів, 3-4 листопада 2015 року, делегація НКРЗІ взяла участь у технічному семінарі “Телекомунікаційні мережі та послуги 4-го покоління” (далі - Семінар) Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі - Мережа), що відбувся у м. Кишинів (Республіка Молдова).

Семінар було проведено у рамках практичного виконання Плану роботи Мережі на 2015 рік. Організаторами заходу виступили Національна комісія зв’язку Грузії у якості Координатора Мережі у 2015 році та Національне агентство з питань регулювання в області електронних комунікацій та інформаційних технологій Республіки Молдова (НАРЕКІТ) у якості країни-учасниці Мережі та приймаючої сторони.

У Семінарі взяли участь фахівці країн Східного партнерства (Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Республіка Молдова та Україна) та експерти в галузі електронних комунікацій країн-членів ЄС (Чехія, Німеччина, Латвія, Литва, Македонія, Польща, Румунія), а також представники Європейської Комісії.

Відповідно до порядку денного Семінару відбулося обговорення низки актуальних питань, представлених експертами Німеччини, Македонії та Литви, пов`язаних із впровадженням цифрового дивіденду, використанням радіочастот у ДВЧ-діапазоні, подоланням викликів в процесі розвитку мереж та послуг 4G.

Під час Семінару учасники розглянули надану фахівцями НАРЕКІТ та Міністерства інформаційних технологій і зв`язку Республіки Молдова інформацію стосовно стану впровадження послуг 4G. Представники Грузії, України, Вірменії, Азербайджану, Білорусії та Чехії поінформували про розвиток ситуації із впровадження 4G в своїх країнах, а також поділилися досвідом у згаданій сфері. Наприкінці семінару представниками НАРЕКІТ було запропоновано для обговорення порівняльний аналіз розвитку мереж та послуг 4G в країнах Східного партнерства та ЄС.

Основним завданням Семінару було створення майданчика для представлення та обговорення досвіду з впровадження і розвитку мереж та послуг 4-го покоління (4G). Цей семінар вже є четвертим у рамках цьогорічної роботи Мережі. Головною метою технічних семінарів є надання регуляторним органам країн Східного партнерства необхідної допомоги в процесі гармонізації національних практик регулювання сектору електронних комунікацій відповідно до європейських стандартів.