​Делегація НКРЗІ взяла участь у Семінарі з інформаційної та мережевої безпеки

Упродовж двох днів, із 7 по 8 жовтня 2015 року, у м. Вільнюс (Литовська Республіка) в рамках плану роботи Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа) відбувся технічний Семінар з інформаційної та мережевої безпеки (далі – Семінар).

Захід організовано Національною комісією зв’язку Грузії (цьогорічний Координатор Мережі) та Регуляторним органом зв’язку Литовської Республіки (приймаюча сторона), за підтримки Європейської Комісії.

У роботі Семінару, окрім представників України, також взяли участь фахівці Регуляторного органу зв’язку Литовської Республіки, Національної комісії зв’язку Грузії, Агентства з питань пошти та телекомунікацій Швеції, Європейського агентства з питань мережевої та інформаційної безпеки, Європейського інституту телекомунікаційних стандартів та представники інших органів з питань регулювання інформаційної та мережевої безпеки.

Представники НКРЗІ взяли участь в обговорені таких актуальних на даний час для України тем, як: систематизація хмарної безпеки на основі онтології, ідентифікація кіберзагроз на ранніх стадіях, захист критичної інфраструктури інформаційно-комунікаційного сектору на прикладі Литовської Республіки. Доповідач від Литви представив аудиторії доповідь на тему: “Національна політика в сфері кібернетичного та інформаційного захисту”, в якій було представлено досвід впровадження в Литві закону про кібернетичний захист, що із 1 січня цього року вступив в дію. Також була представлена Національна топологія мережі Інтернет у Литовській Республіці.

Під час роботи дискусійних панелей розглянуто рамкові стандарти електронних підписів CEN/ETSI. Учасники заходу ознайомилися з досвідом побудови інфраструктури з використанням мережі Інтернет як ключового елементу, а також із досвідом європейських країн із регулювання електронних довірчих послуг та електронного підпису, а також розглянули ключові аспекти систем реагування на кризові явища у Швеції та Грузії.

Як повідомила Національна комісія зв’язку Грузії, у цій країні також було прийнято Стратегію кібернетичної безпеки на 2013-2015 роки, базовими принципами якої є державно-приватне співробітництво - залучення приватного сектора, активне міжнародне співробітництво, регіональне співробітництво. Реалізація зазначеної стратегії здійснювалась відповідно до стандарту ISO/IEC 27001 (управління інформаційною безпекою).

Представник Шведського регулятора ознайомив учасників з принципами національного управління в кризових ситуаціях. Зокрема йшлося про систему розподілу відповідальності за реагування на кризові явища, яка розподіляється на три рівні: локальний, регіональний та національний.

Захід став зручною нагодою для обміну досвідом з питань політики кібернетичної безпеки, електронних довірчих послуг та електронного підпису, попередження та реагування на загрози в кібернетичному просторі, регулювання міжнародної електронної служби доступу до баз даних.

Участь у Семінарі надала змогу фахівцям НКРЗІ можливість максимально ефективно використовувати досвід наших партнерів у сфері кібербезпеки для подальшого удосконалення законодавства України у галузі зв’язку з урахуванням норм законодавства ЄС щодо розвитку кібернетичного простору та забезпечення його захисту.