У Барселоні відбувся Саміт BEREC-EMERG-EaPeReg-REGULATEL

2-3 липня 2015 р. у м. Барселона (Королівство Іспанія) відбулась зустріч вищого рівня Органу європейських регуляторів електронних комунікацій (BEREC), Європейсько-середземноморської мережі регуляторів (EMERG), Латиноамериканського форуму регуляторів у сфері телекомунікацій (REGULATEL) та Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (EaPeReg) (далі – Саміт).

Беручи до уваги, що кожна група регуляторних органів (EMERG, REGULATEL та EaPeReg) має двосторонні Меморандуми про співробітництво з BEREC, керівництвом BEREC було прийняте рішення про об’єднання мереж регуляторів у спільний багатосторонній Саміт задля розширення географії співробітництва та стимулювання впровадження кращих регуляторних практик.

Саміт був присвячений вирішенню актуальних питань телекомунікацій у новій екосистемі Інтернету та розділявся на три основні сесії за відповідними темами під головуванням BEREC та кожної мережі відповідно:
• екосистема Інтернету: питання регулювання;
• широкосмуговий доступ: доступ і підключення, мережі нового покоління та їх розгортання у сільських та віддалених районах;
• послуги широкосмугового доступу та стандарти якості з точки зору споживачів.

Загалом Саміт об’єднував представників із 38 країн Європи, Латинської Америки, Північної Африки і Близького Сходу та проходив за гостинної підтримки Національної комісії з фінансових ринків і конкуренції Іспанії.

До участі в Саміті також були спеціально запрошені члени Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (далі – НКРЗІ) Олександр Скляров та Віктор Мазур як представники мережі EaPeReg.

Сесія “Широкосмуговий доступ: доступ і підключення, мережі нового покоління та їх розгортання у сільських та віддалених районах” пройшла під модераторством представників BEREC і EaPeReg: другого віце-президента Федеральної агенції електричних, газових, телекомунікаційних, поштових та залізничних мереж (Федеративна Республіка Німеччина) доктора Вільгельма Ешвайлера та члена НКРЗІ Олександра Склярова.

Згідно з порядком денним Саміту член НКРЗІ Віктор Мазур виступив із презентацією на тему: “Розвиток послуг широкосмугового доступу в Україні”. У презентації було представлено структуру широкосмугового ринку України, проаналізовано економічну ситуацію вказаного ринку (з урахуванням капітальних витрат та аналітичних показників, що дорівнюють обсягам прибутку до вирахування витрат за відсотками, сплати податків та амортизаційних відрахувань), акцентовано увагу на позиції України у світових рейтингах показників якості для Інтернет.

Під час заключної частини Саміту представниками чотирьох мереж регуляторів було схвалено спільну Декларацію, підписану 3 липня 2015 року, в якій визначено основні напрямки в сфері регулювання та можливості для подальшої співпраці.

Усі учасники заходу відзначили унікальність, значимість Саміту, його спрямованість на поглиблене обговорення певних тем у рамках спільних експертних робочих груп та необхідність збереження і продовження нормативного діалогу під час майбутніх спільних зустрічей на вищому рівні.

Участь представників НКРЗІ у Саміті відповідає як основним завданням діяльності Комісії, так і сприятиме подальшій реалізації євроінтеграційних прагнень нашої держави, зокрема, в частині виконання положень Угоди про Асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, а також залучення досвіду з реалізації ініціативи ЄС “Цифровий порядок денний для Європи-2020”. У майбутньому це надасть можливість для розширення діалогу між регуляторними органами Європи, Латинської Америки, Північної Африки і Близького Сходу та в результаті сприятиме просуванню ініціатив у подальшій співпраці.