НКРЗІ долучається до заходів з питань Управління використання мережі Інтернет

У період із 3 по 6 червня 2015 року в м. Софія, Республіка Болгарія, член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (далі – НКРЗІ) Сергій Дзюба взяв участь у заходах в рамках Пан-європейського діалогу з питань Управління використанням мережі Інтернет (далі - EuroDIG).

EuroDIG є відкритою платформою для неформального та всестороннього обговорення й обміну досвідом із питань державної політики, що стосується управління використанням Інтернетом між зацікавленими сторонами з усіх країн Європи.

Окрім засідань EuroDIG, представник НКРЗІ взяв участь у ряді зустрічей, під час яких обговорювались питання реалізації положень Угоди про Асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством атомної енергії і їхніми державами членами, з іншої сторони. Під час розмови з директором регіонального європейського представництва міжнародної професійної організації, яка займається розвитком і забезпеченням доступності мережі Інтернет (далі – ISOC) обговорювалися питання залучення досвіду з реалізації ініціативи ЄС «Цифровий порядок денний для Європи-2020» шляхом створення офіційного осередку організації в Україні. Під час зустрічі з віце-президентом Інтернет корпорації з управління доменними іменами та IP-адресами (далі – ICANN) відбулося знайомство з пропозиціями щодо змін у стратегії управління Інтернетом та питання участі України у майбутніх заходах під егідою ICANN, у тому числі у глобальному Форумі з управління Інтернетом (Internet Governance Forum, далі – IGF), який відбудеться у період із 10 по 13 листопада 2015 року у м. Жуан-Пессоа, Федеративна Республіка Бразилія.

Також, окрім вище згаданих заходів, Сергій Дзюба взяв участь у засіданні Круглого столу з представниками ICANN щодо організації взаємодії з Інтернет корпорацією та перспектив розвитку системи управління мережею Інтернет. За результатами зустрічі досягнуто домовленості стосовно проведення постійних консультацій щодо проблем розвитку українського сегменту Інтернет, активізації участі України в заходах ICANN, IGF, Інженерної ради Інтернету (Internet Engineering Task Force, IETF) та ін., а також роботи з Урядовим дорадчим комітетом ICANN.

Загалом, участь представника НКРЗІ у зазначеному заході свідчить про активну участь НКРЗІ у міжнародних заходах з цілого спектру актуальних питань її діяльності, а також, безумовно сприяє реалізації євроінтеграційних прагнень держави, зокрема, в частині виконання положень Угоди про Асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством атомної енергії і їхніми державами членами, з іншої сторони, а також залучення досвіду з реалізації ініціативи ЄС «Цифровий порядок денний для Європи-2020».