У Люксембурзі відбулася перша Зустріч вищих посадових осіб країн Східного партнерства щодо питань, пов’язаних із цифровою економікою

10-12 червня цього року у м. Люксембург (Велике Герцогство Люксембург) відбулася перша Зустріч вищих посадових осіб країн Східного партнерства.

Її проведенню передував Саміт Східного партнерства, який відбувся 22 травня 2015 року у м. Рига. Під час Саміту всі його учасники наголошували на невикористаному потенціалі цифрової економіки для країн-партнерів та Європейського Союзу (далі – ЄС) і закликали скоординувати дії для вирішення відповідних завдань, у тому числі за допомогою Зустрічі вищих посадових осіб країн Східного партнерства щодо питань, пов’язаних із цифровою економікою (далі – Зустріч).

Зустріч проводилася під спільним головуванням президентства Латвії у Раді Європейського Союзу: в особі Анрійса Матісса – Міністра транспорту Латвії та Андруса Ансіпа – Віце-президента Європейської комісії, який відповідальний з питань Єдиного цифрового ринку.

Окрім делегації України, до складу якої увійшли представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (далі – НКРЗІ), участь у заході також взяло керівництво профільних міністерств країн Східного партнерства та країн-членів ЄС, а також експерти Європейської Комісії.

Під час заходу учасники мали змогу обговорити проблеми і можливості цифрової економіки Східного партнерства.

Європейська Комісія вкотре чітко підкреслила важливість співпраці зі східними сусідами Європейського Союзу. Крім того, онлайн світ є глобальним, без бар’єрів в традиційному сенсі, багато з тих проблем, які виникають у реалізації стратегії Єдиного цифрового ринку, можуть бути вирішені правильно лише при розгляді у більш широкому європейському контексті.

Головними подіями Зустрічі стали: затвердження Декларації, яка забезпечить необхідну політичну динаміку співпраці з питань, пов’язаних із цифровою економікою, та церемонія підписання Проектного договору EaP.Connect, свідком яких у якості спеціального запрошеного гостя став Голова НКРЗІ Олександр Животовський. Він також був присутній на заході не тільки як Голова національного регуляторного органу у сфері телекомунікацій, але й як Голова Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства у 2014 році.

Запрошення та безпосередня участь Голови НКРЗІ у Зустрічі вкотре довели ефективну діяльність, авторитетність та позитивний імідж національного регулятора у сфері телекомунікацій серед міжнародної телекомунікаційної спільноти, підкресливши високий рівень взаєморозуміння та міжнародного співробітництва не тільки з регуляторними органами країн Східного партнерства та країн-членів ЄС, а й європейськими інституціями загалом.

Участь у вищезгаданому заході також дала можливість ознайомитися з практичним досвідом країн-членів ЄС та Східного партнерства стосовно впровадження цифрових ринків, політикою ЄС щодо впровадження та реалізації нової стратегії Єдиного цифрового ринку, практичними розробками та проблемами у зазначеній сфері.