У Мінську відбувся Семінар з питань тарифного регулювання Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства

У рамках реалізації Плану роботи Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства на 2015 рік, який був затверджений на IV Пленарному засіданні (грудень 2014, Чеська Республіка), фахівці Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, взяли участь у Cемінарі з питань тарифного регулювання (далі - Семінар), який відбувся 22–23 квітня 2015 року в м. Мінськ (Республіка Білорусь).

У роботі Семінару, окрім представників України, також брали участь фахівці з Республіки Азербайджан, Республіки Білорусія, Республіки Вірменія, Грузії, Республіки Молдова, представники національних регуляторних органів членів-країн ЄС, а саме: Німеччина, Польща, Литва, Латвія, Швеція.

Під час заходу розглядалися питання тарифоутворення на послуги завершення виклику на мережі електрозв’язку операторів та регулювання таких тарифів, випадки застосування таких механізмів, порядок і методи тарифного регулювання послуг, що надаються операторами мобільного стільникового зв’язку в країнах Східного партнерства та Європейського Союзу.

Учасники Семінару також розглянули практичні приклади щодо раціонального використання абонентських ліній, що дозволяє абоненту вибирати оператора для надання послуг і оператора, який організував абонентську лінію і здійснює її обслуговування та відшкодування пов’язаних з цим витрат.

У ході обговорення особливу увагу учасників Семінару викликало питання жорсткої конкуренції в різних частинах ринку в країнах ЄС щодо присутності значної кількості еквівалентних операторів зв’язку.

Участь представників НКРЗІ у Семінарі дозволила вивчити провідний досвід країн Східного партнерства та країн-членів ЄС у вирішенні економічних аспектів регулювання сфери електронних комунікацій, та набути знання з питань тарифного регулювання у галузі зв’язку, які будуть використані для підготовки пропозицій для прийняття відповідних рішень. Зокрема, для вирішення питань з удосконалення законодавства України в галузі зв’язку з урахування норм законодавства ЄС щодо забезпечення доступності отримання споживачами телекомунікаційних послуг.

Під час візиту отримано інформаційні матеріали, які допоможуть вибрати найбільш оптимальну модель подальшого впровадження на українському ринку телекомунікаційних послуг.

Така форма співпраці з регуляторними органами країн Східного партнерства та країн-членів ЄС в галузі зв’язку є надзвичайно корисною, що дозволяє вивчати ефективні методи забезпечення захисту прав споживачів, отримувати необхідну інформацію та використовувати її для формування відповідних пропозицій для розробки нормативно-правових документів України.