Країни Східного партнерства обговорили актуальні питання розвитку широкосмугового зв’язку

У рамках Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі - Мережа) відбувся черговий технічний семінар, який пройшов у м. Тбілісі (Грузія) у період з 10 по 11 лютого 2015 року. Семінар було присвячено актуальним питанням з надання послуг широкосмугового зв’язку.
Семінар з питань послуг широкосмугового зв’язку (далі - Семінар) був організований Національною комісією зв’язку Грузії за підтримки Європейської Комісії у рамках виконання Плану роботи Мережі на 2015 рік.

Уже традиційно, окрім експертів регуляторних органів та відповідних міністерств Республіки Азербайджан, Республіки Білорусь, Республіки Вірменія, Грузії, Республіки Молдови, Латвії, Литви, Німеччини, Португалії, Польщі, Румунії та Швеції, активну участь у Семінарі взяли представники НКРЗІ.

У рамках Семінару учасники мали змогу обмінятися практичним досвідом щодо стану впровадження широкосмугового доступу до мережі Інтернет та регуляторної бази стосовно використання інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту та електроенергетики для розвитку телекомунікаційних мереж. Разом з тим, експерти розглянули кращі практичні рішення розроблення планів широкосмугового доступу у країнах-членах ЄС, а також проблемні питання, які виникають під час їх реалізації.

Окрім того, представники країн Східного партнерства та країн-членів ЄС за круглим столом обговорили проблемні питання стосовно впровадження мереж наступного покоління (NGN) та цілі, що постають перед національними регуляторними органами у сфері регулювання електронних комунікацій.

Участь у Семінарі надала змогу фахівцям НКРЗІ набути досвід та знання з питань регулювання широкосмугового зв’язку та розгортання мереж NGN/NGA, які допоможуть вибрати найбільш оптимальний підхід, зокрема, для вирішення питань з удосконалення законодавства України в галузі зв’язку з урахуванням норм законодавства ЄС щодо розвитку широкосмугового зв’язку та забезпечення своєчасного та якісного отримання послуг споживачами.

Загалом, захід став прекрасною платформою для налагодження більш тісного співробітництва з країнами-членами ЄС з питань проблематики Семінару.