У Празі відбулося IV Пленарне засідання Мережі регуляторів електронних комунікацій Східного партнерства

У період з 11 по 12 грудня у м. Прага (Чеська Республіка) відбулося IV Пленарне засідання Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа). Участь у заході взяла делегація НКРЗІ, на чолі з Головою Комісії Животовським Олександром, у якості Координатора Мережі у 2014 році.

Окрім української делегації, участь у роботі IV Пленарного засідання вже звично взяли представники країн Східного Партнерства, а саме: Республіки Вірменія, Грузії, Республіки Молдова та України, а також Європейської Комісії, Європейського банку реконструкції розвитку, регуляторних органів країн-членів Європейського Союзу і компанії-координатора Мережі PricewaterhouseCoopers (далі - PwC).

IV Пленарне засідання стало останнім заходом Мережі у 2014 році, а від так, його основна увага була сфокусована на заходах, які заплановано здійснити у 2015 році, реалізація яких, забезпечить подальше стале функціонування Мережі.

Відповідно до порядку денного представники країн-учасниць Мережі висвітлили поточний стан справ із ключових питань регулювання у своїх країнах. Делегація НКРЗІ також представила досвід України, зокрема, презентувала основні законодавчі зміни, які відбулися у другій половині 2014 року та ключові ініціативи у регулюванні і розвитку галузі ІКТ, які відбулися в зазначений період (запровадження технологій: 3G, перенесення абонентських номерів, рефармінг радіочастот та ін.).

Експерти PwC представили короткий огляд технічних семінарів та заходів Мережі, які відбулися в 2014 році, зокрема: було проведено шість технічних семінарів та два пленарні засідання. У всіх згаданих заходах брали участь представники НКРЗІ, що в подальшому сприятиме удосконаленню законодавчих та нормативних актів, що регулюють сферу ІКТ.

Учасники заходу також розглянули результати дослідження з питань бенчмаркінгу щодо прогресу розвитку регулювання електронних комунікацій у країнах Східного партнерства відповідно до стандартів ЄС, яке проводили експерти компанії PwC. Зокрема, були розглянуті та обговоренні у форматі інтерактивну питання щодо наближення законодавства до законодавства ЄС, стратегія розвитку інформаційного суспільства, регулюючі органи - управління та структура, процедура консультацій, вихід на ринок, аналіз ринку, визначення операторів з істотною ринковою перевагою та накладання на них регуляторних зобов’язань, регулювання використання радіочастотного спектра, захист споживачів тощо. Заразом, ознайомилися з досвідом кожної країни-учасниці Мережі з питань комерційного бенчмаркінгу та бенчмаркінгу з питань е-урядування.

Не менш важлива увага була прикута до сесії, присвяченій співробітництву між Мережею та Органу європейських регуляторів електронних комунікацій (BEREC). Керівництво Мережі поінформували про результати участі у роботі Пленарного засідання BEREC (04-05.12.2014, м. Брюссель, Королівство Бельгія) та представили Меморандум про співробітництво. Користуючись нагодою присутності представника Голови BEREC та Агентства з питань пошти та телекомунікацій Швеції, учасники заходу мали змогу за круглим столом обговорити пріоритетність сфер подальшої двосторонньої співпраці та їх практичне наповнення.

Загалом, ключовими подіями IV Пленарного засідання стали вибори керівництва Мережі на 2015 рік та затвердження Плану роботи на 2015 рік.

План роботи на 2015 рік передбачає проведення наступних заходів, а саме: двох пленарних засідань, чотирьох технічні семінари, а також проведення дослідження з порівняльного аналізу ринків електронних комунікацій як країн СхП партнерства, так і країн ЄС (далі - дослідження з бенчмаркінгу). У рамках обговорення щодо проведення низки заходів, запланованих на 2015 рік, учасники засідання було попередньо визначено місце та дати проведення пленарних засідань та технічних семінарів.

Після затвердження Плану роботи на 2015 рік учасники заходу шляхом голосування обрали керівництво Мережі на 2015 рік. Одностайним рішенням Координатором Мережі у 2015 році було обрано Національну комісії зв’язку Грузії, а Віце-Координаторм – Агентство з питань пошти та телекомунікацій Швеції.

У заключній частині IV Пленарного засідання, усіма учасниками заходу було відзначено високу результативність діяльності Мережі у 2014 році та висловлено щиру подяку делегації НКРЗІ за відмінну координацію роботи Мережі протягом поточного року.