МСЕ: 150 років відданості ідеї об’єднання світу

У 2015 році міжнародна телекомунікаційна спільнота об’єднається у святкуванні події, яка стала відправною віхою в історії Міжнародного союзу електрозв’язку. 17 травня світ відзначатиме 150-річчя з дня підписання першої Міжнародної телеграфної конвенції і створення Міжнародного союзу електрозв’язку (МСЕ). Це свято порозуміння та світового єднання, це усвідомлення того, що єдиний шлях розвитку людства пролягає у визначенні та визнанні загальних цінностей, у пошуку взаємоприйнятних компромісів на межі державних інтересів.

Підготовка до планування та організації святкувань була розпочата Союзом ще у 2012 році. Саме тоді було вирішено, що ця видатна подія не лише надасть прекрасну можливість МСЕ привернути увагу широкого загалу до результатів 150-річного безперервного всезагального співробітництва в сфері телекомунікацій та ІКТ, але й безперечно сприятиме підвищенню поінформованість широкого загалу про результати такого співробітництва, а також віддасть належне досягненням минулого та відкриє нові можливості розбудови майбутнього.

Для реалізації поставлених цілей Союзом було прийнято рішення організувати ювілейні заходи, які б включали у себе як щорічні традиційні зібрання, так і спеціалізовані види діяльності. Окрім цього, державам-членам було рекомендовано докласти максимум зусиль до організації святкувань на національному рівні та брати активну участь у ювілейних заходах міжнародного характеру. Як відзначив Генеральний секретар МСЕ пан Хамадун Туре, запрошуючи всіх членів МСЕ зробити свій внесок у це історичне святкування загального успіху: “Для членів та учасників Союзу це - можливість згадати минуле, віддати належне досягненням сьогодення і підготувати наше майбутнє”.

Враховуючи те, що відзначення 150-річчя МСЕ протягом 2015 року відбуватиметься під девізом “Телекомунікації та ІКТ: рушійні сили інновацій”, кожного місяця у 2015 році МСЕ заплановано заходи, тематика яких так чи інакше пов’язана з ІКТ, починаючи із щорічного Глобального симпозіуму для регуляторів та Всесвітньої конференції радіозв’язку 2015, закінчуючи подіями, присвяченими ролі жінок та молоді у розвитку ІКТ. Кожен місяць буде наповнено своєрідним контентом, який буде реалізовано за допомогою таких інструментів як персональні звернення представників країн-членів та академічних інституцій, блоги, прес-релізи, інфографіки, вебінари, подкасти, відео та ін. (http://www.itu.int/en/150/Pages/default.aspx)

Україна, будучи державою-співзасновницею Організації Об’єднаних Націй, до числа спеціалізованих установ якої, власне, і входить МСЕ, завжди займала активну позицію та здійснювала плідну діяльність в системі інституцій ООН. Міжнародний союз електрозв’язку не є винятком. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (НКРЗІ), спільно з Адміністрацією Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, бере активну участь у роботі МСЕ, яка направлена на сприяння розвитку галузі зв’язку та інформатизації, забезпечення захисту державних інтересів і виконання завдань та функцій, які покладені на НКРЗІ. Зі свого боку Державне підприємство “Український державний центр радіочастот”, будучи членом Сектору Радіозв’язку МСЕ, надзвичайно активно та ефективно здійснює співробітництво із Союзом, що сприяє пошуку вирішення ключових завдань галузі та зміцнення авторитету нашої держави на міжнародній арені. Так, звертаючись до останньої з ключових подій МСЕ 2014 року, а саме Повноважної Конференції, що проводиться раз на 4 роки, у якій брала участь делегація Уряду України, завдяки спільним зусиллям та професійному внеску Адміністрації зв’язку, НКРЗІ та ДП УДЦР, представника України було обрано членом Радіорегламентарного комітету МСЕ від Регіону C “Східна Європа та Північна Азія”.

Для НКРЗІ, безумовно, одним з найважливіших заходів, що проводяться під егідою МСЕ є Глобальний симпозіум для регуляторних органів (ГСР), темою якого цьогоріч стало питання використання потенціалу цифрового світу. Минулого 2013 року, у ході підготовки до участі у заході НКРЗІ було подано індивідуальний внесок до Заключного документу Симпозіуму стосовно принципів регулювання 4-го покоління, що забезпечує перспективний розвиток цифрових комунікацій. В ході кожної своєї участі у події такого масштабу, делегація НКРЗІ гідно представляє національного регулятора у сфері телекомунікацій та нашу державу з-поміж численних представників регуляторних органів країн світу. Щорічне засідання ГСР - це унікальна можливість обмінятися думками та досвідом з найактуальніших питань регулювання, майданчик для діалогу за участю регуляторних та директивних органів, керівників галузевих організацій та інших ключових сторін, зацікавлених у сфері ІКТ. Безперечно, у ювілейний 2015 рік ГСР стане одним із ключових заходів МСЕ, зважаючи на те, що Симпозіум відзначатиме 15 річницю свого започаткування.

2015 рік - рік святкування 150-річчя МСЕ є справді визначним для усіх членів Союзу і для України зокрема, тому участь у запланованих заходах не лише дасть можливість розширити горизонти співробітництва для держав-членів, членів секторів, асоційованих членів та академічних організацій, а й відчути глобальну єдність цілей та місії Союзу, які за 150 років об’єднали тисячі людей та змінили мільйони життів, впроваджуючи новітні технології та відкриваючи двері у майбутнє.