Делегація НКРЗІ взяла участь у черговому Пленарному засіданні Мережі регуляторів електронних комунікацій Східного партнерства

Делегація НКРЗІ на чолі з членом Комісії Ігорем Сиротенком узяла участь у роботі ІІІ Пленарного засідання Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа), яке проходило у м. Тбілісі (Грузія) у період з 1 по 2 квітня 2014 року.
Нагадаємо, що під час роботи ІІ Пленарного засідання Мережі (17-18 жовтня 2013 року, м. Єреван, Республіка Вірменія) учасниками засідання на посаду Голови Мережі на 2014 рік одностайно було обрано Голову НКРЗІ П. Яцука, а НКРЗІ – Координатором Мережі.

Участь у роботі ІІІ Пленарного засідання взяли представники країн Східного Партнерства, а саме: Республіки Азербайджан, Республіки Вірменія, Грузії, Республіки Молдова та України, а також Європейської Комісії, Європейського банку реконструкції розвитку, регуляторних органів країн-членів Європейського Союзу і компанії-координатора Мережі PricewaterHouseCoopers (далі – PwC).

Відповідно до затвердженого Порядку денного ІІІ Пленарного засідання, НКРЗІ як Координатор Мережі головувала в більшості сесій, а делегація Комісії брала активну участь в обговорення ключових питань.

Під час роботи ІІІ Пленарного засідання представники країн-учасниць Мережі висвітлили поточний стан справ із ключових питань регулювання у своїх країнах. Делегація НКРЗІ також представила досвід України стосовно поточного стану ключових регуляторних питань у сфері ІКТ, зокрема, презентувала основні законодавчі зміни, які відбулися в 2013 році та прогрес у регулюванні ключових питань галузі, який відбувся в зазначених період.

У свою чергу експерти з регуляторних органів країн-членів Європейського Союзу, зокрема Литовської республіки (RRT), Республіки Польща (UKE), Румунії (ANCOM) та Королівства Іспанії (CNMC) представили свій досвід у сфері розвитку ІКТ та нормативно-правової бази.

Відповідно до поряду денного представниками PwC було представлено короткий огляд семінарів Мережі, які відбулися в період між ІІ та ІІІ Пленарними засіданнями, зокрема Семінару з питань щодо зобов’язань універсальних послуг (20-22 листопада 2013 року, Республіка Молдова), Семінару з питань якості послуг та захисту споживачів (22-23 січня 2014 року, Україна) та Семінару з питань міжнародного та національного роумінгів (25-27 лютого 2014 року, Республіка Молдова).

У рамках обговорення Плану роботи Мережі на 2014 рік (далі – План) учасниками ІІІ Пленарного засідання було попередньо визначено місце та дати проведення семінарів, а також наступного Пленарного засідання, які згідно з Планом заплановано провести цього року.

Під час роботи ІІІ Пленарного засідання основну увагу всіх учасників було приділено сесіям присвяченим аналізу результатів опитувальника стосовно сталого розвитку Мережі після 2014 року, які були представлені експертами PwC, а також обговоренню цього питання за круглим столом.

Представники НКРЗІ також брали активну участь в обговоренні питань стосовно практичного досвіду у використанні інструментів технічної допомоги Європейського Союзу, таких як: TAIEX та Twinning. З однієї сторони членом НКРЗІ Ігорем Сиротенком як представником країни-учасниці Мережі було представлено презентацію щодо практичної реалізації проекту Twinning в України, з іншої сторони – експертами Європейської Комісії було представлено досвід ЄС надання таких інструментів технічної допомоги країнам, які в них зацікавлені.

Порядком денним засідання було також передбачено розгляд всіма учасниками результатів дослідження з питань бенчмаркінгу щодо прогресу розвитку регулювання електронних комунікацій у країнах Східного партнерства відповідно до стандартів ЄС, яке проводили експерти компанії PwC. Йдеться, зокрема, про результати аналізу ринків фіксованого та мобільного зв’язку, широкосмугового доступу та цін на бенчмаркінг. Учасники заходу мали змогу ознайомитися з досвідом кожної країни-учасниці Мережі в управлінні радіочастотним спектром, розробці адміністративно-господарських умов виходу на ринок, доступу до мережі Інтернет, взаємоз’єднання та захисту прав споживачів, а також ознайомитися з практичним досвідом країн-членів ЄС щодо розвитку ІКТ та нормативно-правової бази в зазначеній сфері.

Представники PwC також представили результати нещодавнього дослідження з бенчмаркінгу. Зокрема це дослідження включало в себе комерційний бенчмаркінг та бенчмаркінг з питань е-урядування.

Діяльність НКРЗІ в Мережі і, зокрема головування в ній безпосередньо відповідає основним завданням діяльності Комісії, які визначені Положенням про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (затверджене Указом Президента України від 23 листопада 2011 р. № 1067) в частині реалізації співробітництва з відповідними міжнародними організаціями та органами регулювання у сфері телекомунікацій, електронних комунікацій, інформатизації, користування радіочастотним ресурсом та надання послуг поштового зв’язку іноземних держав, а також сприяє реалізації євроінтеграційних прагнень України.