Країни Східного партнерства спільно вирішують питання міжнародного та національного роумінгу

У рамках реалізації Плану роботи Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства на 2014 рік фахівці Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, взяли участь у Cемінарі з питань міжнародного та національного роумінгів (далі – Семінар), що відбувся 24–28 лютого 2014 року в м. Кишинів (Республіка Молдова).

Учасниками Cемінару були експерти регуляторних органів електронних комунікацій та відповідних міністерств країн Європейського Союзу, а також фахівці галузі зв’язку із Азербайджану, Білорусії, Вірменії, Грузії та Молдови.

Під час заходу розглядалися питання основних принципів регулювання міжнародного мобільного роумінгу, запровадження заходів прозорості та захисту споживачів від випадкового роумінгу в прикордонних зонах, недопущення «шокових рахунків» за надання послуг міжнародного роумінгу, питання національного роумінгу як механізму розвитку конкуренції.

Учасники Семінару також розглянули практичні приклади щодо впровадження національного роумінгу в деяких країнах ЄС. Делегація НКРЗІ представила презентацію з оглядом діючої нормативної бази України стосовно регулювання питань міжнародного та національного роумінгів, а також питання, що постають перед національним регуляторним органом. Учасники мали можливість за круглим столом обмінятися досвідом щодо вирішення проблемних питань, що стосуються регулювання надання телекомунікаційних послуг у роумінгу. Зокрема, гостра дискусія відбулася навколо діяльності з використання туристичних SIM-карток (відомих в Україні як Тревел-Сім тощо) та надання через них послуг у міжнародному роумінгу.

Досвід та знання з питань регулювання у галузі зв’язку стосовно послуг міжнародного та національного роумінгу, набуті фахівцям НКРЗІ під час Семінару, будуть використані для підготовки пропозицій для прийняття відповідних регуляторних рішень.