Ініціатива ЄС «Східне партнерство» в дії – НКРЗІ прийматиме учасників І пленарного засідання Мережі регуляторних органів електронних комунікацій Східного партнерства

21–22 березня 2013 року за підтримки та участі НКРЗІ в Києві відбудеться І пленарне засідання та тематичний семінар новоствореної Мережі регуляторних органів електронних комунікацій Східного партнерства.

Ця зустріч стане результатом тривалої підготовчої роботи, що розпочалась у 2008 році, коли Європейська комісія видала Повідомлення для Європейського парламенту та Європейської ради від 03.02.2008 COM(2008)823/final «Східне партнерство». Цим документом сприяння співробітництву у сфері електронних комунікацій між країнами-членами ЄС та країнами Східного партнерства (Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Молдова та Україна) в рамках тематичної платформи «Економічна інтеграція та узгодження зі стратегіями ЄС» було визначено одним з пріоритетів разом з такими глобальними питаннями, як демократія, управління, стабільність, енергетична безпека. У 2011 році на рівні профільного гендиректорату Європейської комісії цей пріоритет було оформлено у форматі дворічної програми технічної підтримки з бюджетом у розмірі 1 млн євро.

11 вересня 2012 року країнами-учасниками Східного партнерства було укладено Меморандум про взаєморозуміння Мережі регуляторних органів у сфері мереж та послуг електронних комунікацій (далі – Мережа). Загальною метою цього об’єднання регуляторів є забезпечення платформи для регулярного обміну інформацією та досвідом з питань регулювання у сфері електронних комунікацій, сприяння наближенню національних законодавств до стандартів ЄС, стимулювання впровадженню кращої регуляторної практики, моніторингу розвитку ринків телекомунікацій.

Україну в цьому об’єднанні представляє національний регуляторний орган – НКРЗІ, який долучився до підготовчого процесу на етапі представлення базової пропозиції створення об’єднання регуляторних органів Генеральним директоратом з інформаційного суспільства та медіа Європейської комісії в рамках тематичної платформи № 4 «Міжлюдські контакти» ініціативи ЄС «Східне партнерство» (травень 2010 року). Іншими представниками Мережі від країн Східного партнерства є Національна комісія по комунікаціям Грузії, Національне агентство по регулюванню у сфері електронних комунікацій та інформаційних технологій Республіки Молдова, Комісія по регулюванню суспільних послуг Республіки Вірменія, Міністерство зв’язку та інформаційних технологій Республіки Азербайджан і Міністерство зв’язку та інформатизації Республіки Білорусь. Функціонування Мережі з боку ЄС підтримують Генеральний директорат мереж зв’язку, контенту та технологій і Генеральний директорат розвитку співробітництва Європейської комісії, а також національні регуляторні органи, об’єднані в Орган європейських регуляторів електронних комунікацій (BEREC).

Участь НКРЗІ, як представника України, в роботі Мережі разом із можливостями, що надаються Європейською комісією в рамках двостороннього співробітництва через програми Twinning та TAIEX, стане вагомим внеском у реалізацію пріоритетів щодо регуляторної складової у сфері електронних комунікацій та інформаційного суспільства Порядку денного асоціації Україна – ЄС, зобов’язань майбутньої Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також створення зони вільної торгівлі з ЄС.