Україна очолила Мережу регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства

У період з 17 по 18 жовтня 2013 року делегація Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (далі – НКРЗІ), на чолі з членом НКРЗІ І.В. Сиротенком взяла участь у роботі ІІ Пленарного засідання Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства (далі – Мережа), яке проходило у м. Єреван (Республіка Вірменія).

НКРЗІ протягом останніх кількох років проводила активну діяльність у підготовчій роботі щодо створення Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного партнерства, та у вересні 2012 року в м. Кишинів (Республіка Молдова), підписавши Меморандум про взаєморозуміння Мережі регуляторних органів в сфері мереж та послуг комунікацій країн Східного партнерства (далі – Меморандум) приєдналася до цього об’єднання. Ініціатива ЄС «Східне партнерство» поєднала Республіку Азербайджан, Республіку Білорусія, Республіку Вірменія, Грузію, Республіку Молдова та Україну.

Це об’єднання покликане забезпечити регулярний обмін інформацією та досвідом між регуляторними органами країн Мережі та ЄС, гармонізацію національної правової бази країн Мережі зі стандартами ЄС і застосування кращої європейської практики в галузі регулювання.

Статус членства в цій Мережі не передбачає членських внесків для регуляторних органів країн-учасниць, а участь в її роботі є відкритою для національних регуляторів країн-членів та спостерігачів Органу європейських регуляторів у сфері електронних комунікацій (BEREC). Сама ж діяльність Мережі, згідно з положеннями Меморандуму, протягом 2013-2014 рр. фінансується Європейською Комісією. Виконавцем цього проекту технічної допомоги є міжнародна компанія Pricewaterhouse Coopers Slovacia.

Активна позиція НКРЗІ в роботі ініціативної групи регуляторів та у підготовчому циклі організації створення об’єднання дозволила у березні 2013 року прийняти в м. Києві І Пленарне засідання Мережі. Протягом 2013 року НКРЗІ продовжила свою роботу серед країн-учасниць Мережі та на ІІ Пленарному засіданні висунула кандидатуру Голови НКРЗІ на керівну посаду Мережі на 2014 рік.

Згідно з порядком денним засідання, Директор Національного агентства з регулювання у галузі електронних комунікацій та інформаційних технологій Республіки Молдова (НАРЕКІТ) Григоре Вараница представив результати діяльності нової організації в 2013 році і проект Плану роботи на 2014 рік.

У ході обговорення питань порядку денного ІІ Пленарного засідання Мережі та під час голосування до складу керівних посад Мережі, учасниками засідання було одностайно підтримано кандидатуру Голови НКРЗІ П. Яцука на посаду Голови Мережі.

Участь П. Яцука та Головування НКРЗІ в роботі Мережі дозволить очолити діяльність Мережі, сприятиме зміцненню міжнародного авторитету України та НКРЗІ, узгодженню на регіональному рівні питань та перспективи подальшої співпраці з BEREC для забезпечення регулярного обміну інформацією та досвідом щодо регулювання сфери електронних комунікацій, наближенню національних законодавств до стандартів ЄС, стимулюванню впровадження кращої регуляторної практики, моніторингу розвитку ринків телекомунікацій, а також успішному розвитку рівноправних міжнародних зв’язків України в сфері зв’язку та інформатизації.

Учасники засідання також розглянули питання щодо регуляторної діяльності в країнах-учасницях Мережі, виконання щорічної програми семінарів. Зокрема, представники НКРЗІ взяли участь у трьох технічних семінарах за наступними тематиками: аналіз ринків Мережі (Республіка Грузія), методології та підходи розрахунку витрат країн Східного партнерства (Литовська Республіка), з питань тарифів на завершення з’єднання рухомого (мобільного) та фіксованого телефонного зв’язку (Азербайджанська Республіка). В цьому році заплановано провести ще два семінари, а саме: з питань універсальної послуги (м. Кишинів, Молдова) та з питань якості послуг і захисту споживачів (м. Київ).

Участь фахівців НКРЗІ в зазначених семінарах має практичну користь та сприятиме удосконаленню законодавчих та нормативних актів, що регулюють питання аналізу ринків телекомунікаційних послуг, та інших питань.

У ході засідання після обговорення та внесення пропозицій було одноголосно затверджено План роботи Мережі на 2014 рік, який передбачає в наступному році проведення п’яти тематичних семінарів, а також проведення дослідження з порівняльного аналізу ринків електронних комунікацій як країн Східного партнерства, так і країн ЄС.

Окрім того, учасники засідання ознайомилися з результатами порівняльного звіту щодо прогресу розвитку регулювання електронних комунікацій в країнах Мережі, а також з проектом офіційної веб-сторінки Мережі, яку буде відкрито в найближчому майбутньому.

Діяльність НКРЗІ в Мережі і, зокрема, Головування в ній безпосередньо відповідає основним завданням діяльності Комісії, які визначені Положенням про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (затверджене Указом Президента України від 23 листопада 2011 р. № 1067) в частині реалізації співробітництва з відповідними міжнародними організаціями та органами регулювання у сфері телекомунікацій, електронних комунікацій, інформатизації, користування радіочастотним ресурсом та надання послуг поштового зв’язку іноземних держав, а також сприяє реалізації євроінтеграційних прагнень України.