НКРЗІ спільно з регуляторними органами країн-членів Мережі Східного Партнерства приділяють особливу увагу питанням якості послуг та захисту споживачів

У період з 22 по 23 січня 2013 року за сприянням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, (далі – НКРЗІ) в м. Київ проходитиме Семінар з питань якості послуг та захисту прав споживачів Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного Партнерства (далі – Мережа). Участь у роботі семінару візьмуть представники національних регуляторних органів Азербайджану, Білорусії, Грузії, Вірменії, Литви та Молдови, а також представники компанії-координатора Мережі PriceWaterhouseCoopers Slovensko s.r.o.

Основна увага заходу буде присвячена обговоренню питань провадження політики якості послуг у мережі наступного покоління, розгляду технічних принципів передачі голосу, відео та даних через пакетні IP мережі та об’єктивні параметри якості зазначених послуг, а також ознайомленню з нормами та стандартами європейського права щодо захисту споживачів і практичним досвідом країн-членів ЄС щодо захисту прав споживачів у секторі телекомунікацій.

Проведення семінару надасть можливість обмінятися практичним досвідом з питань регулювання якості послуг і захисту споживачів, порівняти підходи до організації та проведення практичних вимірювань показників якості телекомунікаційних послуг, визначення критеріїв оцінки задоволення споживачів, ознайомитись із діючими нормативними документами країн Мережі та ЄС, а також забезпечити обговорення актуальних та проблемних питань з визначеної тематики за круглим столом.

Участь фахівців НКРЗІ забезпечить можливість використання найкращого досвіду та отриманих матеріалів у поточній роботі Комісії під час розробки регуляторних актів з питань якості послуг і захисту прав споживачів, підготовки пропозицій щодо удосконалення законодавчих та нормативно-правових актів, що регулюють зазначені питання, вдосконалення методик проведення практичних випробувань показників якості послуг під час здійснення заходів державного нагляду, здійснення попередньої оцінки очікуваного впливу від запроваджених регуляторних заходів, а також забезпечить наближення національного законодавства до міжнародних стандартів. Найбільш цікаві підходи та напрацювання стануть підґрунтям для впровадження всього вищенаведеного в Україні.

Нагадаємо, що НКРЗІ проводить активну діяльність у роботі Мережі, що дозволило у березні 2013 року прийняти в м. Києві І Пленарне засідання, а під час ІІ Пленарного засідання, яке проходило 17–18 жовтня 2013 року в м. Єреван, Комісія була обрана Координатором Мережі на 2014 рік, а Голову НКРЗІ було обрано на посаду Голови Мережі.

Головування НКРЗІ в роботі Мережі сприятиме зміцненню міжнародного авторитету України та НКРЗІ, узгодженню на регіональному рівні питань і перспективи подальшої співпраці з BEREC для забезпечення регулярного обміну інформацією та досвідом щодо регулювання сфери електронних комунікацій, наближенню національних законодавств до стандартів ЄС, стимулюванню впровадження кращої регуляторної практики, моніторингу розвитку ринків телекомунікацій, а також успішному розвитку рівноправних міжнародних зв’язків України у сфері зв’язку та інформатизації.