Регуляторні органи країн-членів Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного Партнерства приділяють особливу увагу питанням якості послуг та захисту споживачів

22-23 січня 2014 року в м. Київ, за сприянням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, пройшов Семінар з питань якості послуг та захисту прав споживачів Мережі регуляторних органів електронних комунікацій країн Східного Партнерства (далі – Мережа). Участь у роботі Семінару взяли представники національних регуляторних органів Азербайджану, Білорусії, Грузії, Литви, Молдови та України, а також представники компанії-координатора Мережі PriceWaterhouseCoopers Slovensko s.r.o.

Під час Семінару обговорювалися питання впровадження політики якості послуг в мережі наступного покоління, розглядалися технічні принципи передачі голосу, відео та даних через пакетні IP мережі та об’єктивні параметри якості зазначених послуг, а також норми та стандарти європейського права щодо захисту споживачів і ознайомлювалися з практичним досвідом країн-членів ЄС щодо захисту прав споживачів в секторі телекомунікацій.


Проведення Семінару надало можливість обмінятися практичним досвідом з питань регулювання якості послуг, порівняти підходи до організації і проведення практичних вимірювань показників якості телекомунікаційних послуг, визначення критеріїв оцінки задоволення споживачів, ознайомитись із діючими нормативними документами країн Мережі та ЄС, а також обговорити актуальні та проблемні питання із зазначеної тематики за круглим столом.

Участь у заході українських фахівців забезпечила можливість використання найкращого досвіду та отриманих матеріалів в поточній роботі НКРЗІ при розробці регуляторних актів з питань якості послуг та захисту прав споживачів, підготовки пропозицій щодо удосконалення законодавчих та нормативно-правових актів, що регулюють зазначені питання, вдосконалення методик проведення практичних випробувань показників якості послуг під час здійснення заходів державного нагляду, здійснення попередньої оцінки очікуваного впливу від запроваджених регуляторних заходів, а також забезпечить наближення національного законодавства до стандартів МСЕ. Найбільш цікаві підходи та напрацювання стануть підґрунтям для впровадження всього вищенаведеного в Україні.

Англомовна версія «The regulatory authorities of the Eastern Partnership Electronic Communications Regulators Network pay special attention to quality of service and consumer protection»