Номерний ресурс

 1. Скільки коштує номерний ресурс та в які терміни необхідно вносить плату?

 2. Куди та як сплачувати за виділення номерного ресурсу?

 3. Хто може отримати скорочений номер?


1. Скільки коштує номерний ресурс та в які терміни необхідно вносить плату? 

Розмір плати за виділення номерного ресурсу затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.08 № 1147 “Про затвердження розміру плати за виділення номерного ресурсу і порядок її внесення” (далі - Постанова).

Постановою встановлено, що плата за виділення номерного ресурсу вноситься протягом 30 днів після отримання оператором телекомунікацій повідомлення про прийняття національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації рішення про виділення номерного ресурсу;

2. Куди та як сплачувати за виділення номерного ресурсу?

Операторам телекомунікацій необхідно за місцем реєстрації підприємства сплатити протягом місяця після отримання листа про прийняття рішення НКРЗІ щодо виділення номерного ресурсу (далі - Лист) на рахунок загального фонду державного бюджету (за кодом бюджетної класифікації 22012200 “Плата за виділення номерного ресурсу”) кошти у розмірі, визначені у Листі.

Код бюджетної класифікації 22012200 визначається Додатком 1 “Доходи Державного бюджету України на … рік” до Закону України “Про Державний бюджет України на … рік”.

Номери рахунків за кодом бюджетної класифікації 22012200 визначаються Держказначейством для кожного регіонального відділення самостійно.

Дані стосовно закріплення номерів рахунків за регіональними відділеннями Держказначейства в НКРЗІ відсутні, тому оператор телекомунікацій повинен отримувати їх самостійно, у регіональному відділенні Держказначейства за місцем реєстрації.

3. Хто може отримати скорочений номер?

Згідно пункту 4.2.50 Національного плану нумерації, який затверджений наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 23.11.2006 № 1105 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 07.12.2006 за № 1284/13158 (далі – Національний план нумерації) для організації замовних та інформаційно-довідкових послуг на всій території України в мережах фіксованого зв’язку з географічним планом нумерації, мережах фіксованого зв’язку з негеографічним планом нумерації та мережах рухомого (мобільного) зв’язку виділяються єдині номери тільки формату 151Х (160Х, 165Х, 166Х – резерв). Тобто, скорочені номери форматів 12X, 15XX (крім номерів формату 151Х), 16XX (крім 160Х, 165Х, 166Х), 14ХХХ виділяються для використання в межах місцевих телефонних мереж.

Відповідно до пункту 5.3 глави 5 Положення скорочені номери виділяються операторам телекомунікацій для замовника інформаційно-довідкової служби або замовної послуги, які приєднані до нього або мають намір приєднатися.

Один скорочений номер може бути виділений оператору фіксованого зв’язку та/або одному або декільком операторам рухомого (мобільного) зв’язку для організації однієї замовної або інформаційно-довідкової послуги (служби) на місцевій телефонній мережі фіксованого зв’язку та/або на мережах рухомого зв’язку і в інтересах тільки одного замовника – її постачальника.