Управління спеціальними проектами

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації (далі – НКРЗІ), започаткувала роботу по створенню (побудові) Єдиної інформаційно-комунікаційної платформи (далі – ЄІКП).

Так, 10.04.2012 року НКРЗІ спільно з Адміністрацією Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України організували проведення Круглого столу «Реалізація єдиної інформаційно-комунікаційної платформи органів державної влади України». Під час Круглого столу було обговорено важливе питання актуальності створення єдиної інформаційно-комунікаційної платформи органів державної влади. Зважаючи на масштабність питання та зацікавленість різних сторін у його вирішенні, учасники Круглого столу дійшли згоди щодо необхідності чіткої координації робіт по створенню ЄІКП та об’єднання зусиль органів державної влади України і представників бізнесу для забезпечення організації та проведення відповідних заходів на регулярній основі.

З метою розробки концепції ЄІКП наказом НКРЗІ № 51/нк від 27.04.12 створено міжвідомчу робочу групу з розробки проекту моделі ЄІКП. До складу робочої групи увійшли фахівці НКРЗІ, а також фахівці інших органів державної влади та приватних фірм за згодою.

Робоча група досить плідно та ґрунтовно підійшла до вирішення поставлених завдань. Великі зусилля були спрямовані на обґрунтування та опис проекту моделі ЄІКП. Цікаве та професійне бачення з цього питання надали представники ДП «УДЦР» та ВАТ «Діпрозв`язок», а також приватних фірм, а саме: компанія «Інком», ТОВ «Софтлайн ІТ», ТОВ «Арт-мастер».

НКРЗІ виконала роль координатора, консолідувала зусилля в питаннях розроблення проекту моделі ЄІКП та проекту Концепції ЄІКП, в яких закладено бачення концептуальних засад створення єдиного інформаційно-комунікаційного середовища.

25.06.2012 року НКРЗІ спільно з Національним агентством України з питань державної служби провели Круглий стіл «Єдина інформаційно-комунікаційна платформа органів державної влади України: аспекти державного управління». В роботі Круглого столу взяли участь члени НКРЗІ, керівники структурних підрозділів НКРЗІ та Адміністрації Держспецзв`язку, керівники ряду органів державної влади та провідних підприємств у сфері інформаційних технологій, представники громадських організацій та ЗМІ. За підсумками Круглого столу прийнято підсумковий документ, в якому закріплено необхідність розробки та винесення на громадське обговорення проекту Концепції єдиної інформаційно-комунікаційної платформи органів державної влади як нормативно-правового акту з урахуванням пропозицій, висловлених учасниками заходу, та розробити техніко-економічне обґрунтування та технічного завдання на створення ЄІКП.

Актуальність створення ЄІКП полягає в тому, що подальший розвиток інформатизації та розбудова інформаційного суспільства в країні неможливі без ефективної міжвідомчої взаємодії на рівні інформаційних систем між органами державної влади.

З метою організації робіт по створенню (побудові) ЄІКП було прийнято Рішення НКРЗІ від 04.10.12 № 501, згідно з яким Департаменту координації загальнодержавних проектів з інформатизації НКРЗІ було доручено розробити і внести на розгляд Комісії проекти Концепції та Вимог ЄІКП.

За результатами роботи, Департаментом координації загальнодержавних проектів з інформатизації було підготовлено проекти цих документів та винесено на розгляд Комісії. Рішенням НКРЗІ від 13.12.12 № 657 було схвалено Вимоги до єдиної інформаційно-комунікаційної платформи. Рішенням НКРЗІ від 24.01.13 № 34 було схвалено Концепцію ЄІКП. Цим же Рішенням була надана рекомендація Державному підприємству «Український державний центр радіочастот» продовжити роботи по створенню ЄІКП, а саме, підготувати та надати перед проектні пропозиції, техніко-економічне обґрунтування проекту, технічне завдання щодо створення ЄІКП. Координація робіт покладена на Департамент координації загальнодержавних проектів з інформатизації НКРЗІ.

На даний час Державним підприємством «Український державний центр радіочастот» укладено два договори на «Надання послуг з розробки перед проектних пропозицій щодо створення ЄІКП» та «Надання послуг з розробки техніко-економічного обґрунтування створення ЄІКП» за результатом виконання яких, зазначені документи будуть представлені на розгляд НКРЗІ.