Представники НКЕК взяли участь у Семінарі TAIEX з питань розробки геопорталу Національного органу зв’язку Португальської Республіки (ANACOM)

Головна мета Семінару - обговорення питань картографування широкосмугового зв’язку та обмін досвідом та найкращими практиками щодо покриття широкосмуговим зв’язком «білих плям».

Зокрема, представники ANACOM представили:

  • смарт-регулювання, що включає комплекс заходів, які містять постійний моніторинг ринку, постійний збір інформації, вибір необхідної інформації з великого обсягу (big data) і представлення інформації у візуально зрозумілому та зручному форматі
  • інструмент, розроблений ANACOM – геопросторова платформа GEO.ANACOM, що надає користувачам доступ до набору з 120 категорій інформації про сектори електронних комунікацій та поштових послуг. Особливістю геопорталу є його функція відображення покриття мережі, яку можна використовувати для перевірки покриття фіксованих, мобільних і супутникових мереж, доступних у певному місці або за адресою в Португалії шляхом вибору точки на карті. Інформація, що надходить від регулятора та від операторів, постійно та динамічно оновлюється. Геопортал надає вісім груп інформаційних шарів: базова карта, планування та управління використанням спектру, моніторинг та нагляд за використанням спектру, покриття (фіксоване, мобільне та супутникове), поштові послуги, статистика про скарги та доступ до фіксованих послуг, інфраструктуру та загальна інформація про населені пункти.
  • інформаційну система інфраструктури (SIIA – Sistema de Infraestruturas Aptas) - внутрішній портал, призначений для співробітників ANACOM та акредитованих учасників з вичерпною інформацією про інфраструктуру придатну для розміщення електронних комунікаційних мереж та деталізацією до адрес, координат, фотографій. Портал використовується як площадка для пошуку доступних місць доступу до інфраструктури та містить усі процедури для укладення договорів по доступу.
  • акт ЄС про розгортання Гігабітної інфраструктури (Gigabit Infrastructure Act), що сприятиме своєчасному розгортанню мереж надвисокої пропускної здатності (VHCN) для задоволення зростаючих потреб ЄС у електронних комунікаціях.

Вся отримана інформація та досвід наших португальських колег особливо корисні фахівцям регулятора для подальшого практичного застосування, створення та роботи регуляторної платформи НКЕК та системи географічних оглядів.