Підсумки засідань НКЕК від 01 травня 2024 року

Рішення НКЕК щодо надання адміністративних послуг

Відповідно до статей 47-50 Закону України «Про електронні комунікації» та враховуючи умови ліцензії на користування радіочастотним спектром «Л02», визначені рішенням НКЕК від 03.01.2024 № 5, також згідно з висновком ДП УДЦР щодо проведення технічної експертизи з питань попередньої оцінки можливості виконання умов електромагнітної сумісності радіообладнання,  НКЕК видала:

  • ТОВ «БЦ БІГНЕТ» - ліцензію на користування радіочастотним спектром для широкосмугового радіодоступу (радіозв’язку у багатоканальних розподільчих системах для передавання та ретрансляції телевізійного зображення, передавання звуку, цифрової інформації) на території Київської області строком на 5 років;
  • ТОВ «ТЕЛСІ-РАДІО» - ліцензію на користування радіочастотним спектром для цифрового ультракороткохвильового радіозв’язку (радіозв’язку фіксованої, рухомої сухопутної та морської радіослужб) на території м. Києва строком на 5 років;
  • ТОВ «НАЦІОНАЛЬНА ОХОРОНА» - ліцензію на користування радіочастотним спектром для аналогового ультракороткохвильового радіотелефонного зв’язку (радіозв’язку фіксованої, рухомої сухопутної та морської радіослужб) на території м. Києва строком на 5 років.

Окремим рішенням, згідно з пунктом 2 частини дев’ятої статті 48 Закону України «Про електронні комунікації», Комісія відмовила ПрАТ «ДАТАГРУП» у видачі ліцензії на користування радіочастотним спектром для широкосмугового радіодоступу (радіозв’язку у багатоканальних розподільчих системах для передавання та ретрансляції телевізійного зображення, передавання звуку, цифрової інформації) у смузі радіочастот 5150,0-5250,0 МГц на території Черкаської області, у зв’язку з негативними результатами проведеної ДП «Український державний центр радіочастот» технічної експертизи з питань попередньої оцінки можливості виконання умов електромагнітної сумісності радіообладнання.

Розглянувши звернення ПрАТ «Київстар» щодо проведення тестування базових станцій радіотехнології 4G (LTE) з використанням смуги частот діапазону 2100 МГц, керуючись пунктами 3 та 8 Розділу VII Положення про реєстр радіообладнання та випромінювальних пристроїв, затвердженого постановою НКЕК від 29.06.2022 № 87, було запропоновано Заходи для уникнення шкідливих завад, електромагнітних завад, ризику для здоров’я та безпеки людей, домашніх тварин та майна, за умови яких можливе тестування базових станцій радіотехнології 4G (LTE) з використанням смуги частот діапазону 2100 МГц. Прийняте рішення у встановленому порядку буде направлене до ПрАТ «Київстар», Генерального штабу Збройних Сил України та ДП «Український державний центр радіочастот».

Відповідно до статті 65 Закону України «Про електронні комунікації», Положення про реєстр радіообладнання та випромінювальних пристроїв, затвердженого постановою НКЕК від 29.06.2022 № 87, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.07.2022 за № 788/38124, та за результатами технічної експертизи з питань забезпечення електромагнітної сумісності заявленого типу радіообладнання, Комісія визначила можливим застосування на території України конкретного типу радіообладнання або випромінювального пристрою: обладнання радіодоступу – портативний супутниковий абонентський термінал VSAT т.м. Satcube АВ, Швеція та радіотермінал системи супутникового зв'язку Iridium моделі 9575N, т.м. Iridium Satellite LLC, США.

Відповідно до статті 75 Закону України «Про електронні комунікації», Положення про розподіл, користування та облік ресурсів нумерації електронних комунікаційних мереж загального користування, затвердженого постановою НКЕК від 15.11.2023 № 426, Комісія видала:

  • ТОВ «КИЇВЩИНА-ТЕЛЕКОМ» - дозволи на користування ресурсом нумерації ємністю 1100 географічних номерів з індексами 3708000 – 3709099 на території м. Київ, ємністю 1000 географічних номерів з індексами 68000 – 68999 на території Обухівського району Київської області та ємністю 500 географічних номерів з індексами 45000 – 45499 на території  Бориспільського району Київської області; 3 національні коди пункту сигналізації мережі СКС-7 –на території м. Києва, на території м. Обухів Київської області та на території м. Бориспіль Київської області;
  • Львівському комунальному підприємству «Міський центр інформаційних технологій» - дозвіл на користування скороченим номером 1580 для організації доступу до служби соціального спрямування «Гаряча лінія міста Львів» для використання у мережі фіксованого телефонного зв’язку на території м. Львів;
  • ПрАТ «КИЇВСТАР» - дозвіл на користування скороченим номером 1580 для організації доступу до служби соціального спрямування «Гаряча лінія міста Львів» для використання у мережі мобільного зв’язку з кодами мереж призначення 67, 68, 77, 96, 97, 98 на території м. Львів;
  • ТОВ «лайфселл» - дозвіл на користування скороченим номером 1580 для організації доступу до служби соціального спрямування «Гаряча лінія міста Львів» для використання у мережі мобільного зв’язку з кодами мереж призначення 63, 73, 93 на території м. Львів;
  • ПрАТ «ВФ Україна» - дозвіл на користування скороченим номером 1580 для організації доступу до служби соціального спрямування «Гаряча лінія міста Львів» для використання у мережі мобільного зв’язку з кодами мереж призначення 50, 66, 75, 95, 99 на території м. Львів.

Згідно з пунктом 4 частини першої статті 76 Закону України «Про електронні комунікації», Положенням про розподіл, користування та облік ресурсів нумерації електронних комунікаційних мереж загального користування, затвердженим постановою НКЕК від 15.11.2023 № 426, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09 січня 2024 року за № 46/41391, НКЕК розглянула заяву ТОВ «ТЕЛЕМІСТ 2012»  і переоформила дозволи  на користування ресурсом нумерації ємністю 4900 географічних номерів та на національний код 26-10-1 пункту сигналізації мережі СКС-7 на території м. Дніпро у зв’язку з передачею прав на користування ТОВ «ІНТРА.КОМ».

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 78  Закону України «Про електронні комунікації», Положення про розподіл, користування та облік ресурсів нумерації електронних комунікаційних мереж загального користування, затвердженого постановою НКЕК від 15.11.2023 № 426, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 09 січня 2024 року за № 46/41391, враховуючи результати розгляду відповідних заяв Львівського комунального підприємства «Міський центр інформаційних технологій», ПрАТ «КИЇВСТАР», ТОВ «лайфселл» й ПрАТ «ВФ Україна», Комісія анулювала заявникам дозволи на користування ресурсом нумерації, а саме: скороченим номером 1580 для організації замовної послуги служби соціального спрямування «Гаряча лінія міста» на території м. Львів.

Рішення НКЕК про розгляд проєктів законів України та інших нормативно-правових актів

Відповідно до частини п’ятої статті 8 Закону України «Про електронні комунікації», частини п’ятої статті 1 та підпункту «о» пункту 1 частини четвертої статті 4 Закону України «Про НКЕК», Комісія постановила затвердити Положення про електронну регуляторну платформу. Документ буде направлено на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

Рішення НКЕК щодо інших питань

Відповідно до абзацу другого частини другої статті 64 Закону України «Про електронні комунікації», Порядку погодження переліку призначених органів з оцінки відповідності радіообладнання та випромінювальних пристроїв, затвердженого постановою НКЕК від  29.03.2023  № 117, Комісія своїм рішенням погодила внесення до Переліку призначених органів з оцінки відповідності радіообладнання та випромінювальних пристроїв інформації про ТОВ «ОС «ЦСМВ».

Відповідно до частини другої статті 6 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», пункту 20 Порядку передачі в оренду державного та комунального майна, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.06.2020 № 483, НКЕК своїм рішенням надала згоду на передачу в оренду на аукціоні нерухомого майна, що є державною власністю в особі НКЕК, яке обліковується на балансі Західної філії державного підприємства «Український державний центр радіочастот».

Відповідно до статті 136 Господарського кодексу України, Закону України «Про НКЕК», пункту 11 частини першої статті 6 Закону України «Про управління об’єктами державної власності», розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.05.2022 № 400-р «Про віднесення цілісного майнового комплексу державного підприємства «Український державний центр радіочастот» до сфери управління Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку», пункту 18 Статуту ДП УДЦР, затвердженого рішенням НКЕК від 23.02.2023 № 68, а також розглянувши звернення УДЦР від 27.03.2024 № 80/13.1/2952/24, НКЕК установила, що майно, яке знаходиться на балансі ДП УДЦР, є державною власністю в особі НКЕК та закріплене за цим підприємством на праві господарського відання.

Відеозапис засідання тут