Доступний роумінг - це євроінтеграція

В сучасному світі уявити своє життя без подорожей складно, а без мобільного зв’язку і зовсім неможливо.

Саме тому, важливість ролі, яку відіграє доступний роумінг в полегшенні економічної та соціальної взаємодії у таких сферах як торгівля, бізнес і туризм, різко зростає, і вимагає відповідних кроків як з боку надавачів таких послуг, так і з боку держави.

Політика з питань роумінгу, яку провадив ЄС протягом 10-ти років призвела до повного скасування плати за послуги роумінгу з 15 червня 2017 року не тільки на території ЄС, але у країнах, що входять до Європейської економічної зони.

Україна в своїх прагненнях інтегруватися в Єдиний цифровий ринок ЄС, а також зважаючи на значу різницю у цінах, що сплачуються кінцевими користувачами за послуги міжнародного роумінгу в Україні та ЄС, не стоїть осторонь і, ще в 2015 році, виступила з ініціативою створити спільний простір міжнародного роумінгу з ЄС, що було зафіксовано як в ряді національних так і міжнародних документів.

У рамках практичної реалізації цієї ініціативи, у якості першого кроку було обрано створення спільного простору міжнародного роумінгу між країнами Східного партнерства (Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Молдова та Україна), наступний крок – з ЄС.

Відтак, за ініціативи НКРЗІ та підтримки країн Східного партнерства (СхП) та Європейської Комісії, була створена міжнародна Експертна робоча група з питань роумінгу (REWG), яку незмінно очолює представниця НКРЗІ (Лілія Мальон), а її членами стали експерти з понад 11 країн СхП та ЄС, а також представники ЄС та група міжнародних експертів.

За результатами проведення ряду досліджень ринку роумінгу та аналізу щодо потенційних вигод/втрат від зниження тарифів на послуги міжнародного роумінгу в регіоні Східного партнерства, та зрештою, яким саме шляхом може бути створено спільний простір міжнародного роумінгу, експертами REWG спільно з експертами проекту EU4Digital розроблено Регіональну угоду про зниження тарифів на послуги міжнародного роумінгу між країнами СхП (RRA, Угода).

Угода встановлює поступове зниження тарифів на послуги міжнародного роумінгу як на оптовому так і роздрібному ринках протягом п'ятирічного періоду. Очікується, що в результаті підписання, RRA знизить ціну роумінгу в країнах СхП майже на 80%, а загальний позитивний вплив оцінюється в 4,6 млн євро.

Впровадження Угоди не тільки знизить ціни на роумінг, але також дозволить Україні збалансувати інтереси споживачів і операторів, та гармонізуватися з існуючою моделлю регулювання роумінгу в ЄС та законодавством ЄС, оскільки RRA розроблена на принципах європейського регулювання, а також відіграє суттєву роль для продовження діалогу про зниження тарифів на послуги міжнародного роумінгу з ЄС.

Наразі, країни СхП завершують внутрішньодержавні процедури погодження тексту Угоди, підписання якої очікується до кінця 2021 року, а її реалізація почнеться вже з середини 2022 року.

Варто також зазначити, що прагнення укласти Угоду між країнами СхП та поглибити діалог щодо зниження тарифів на послуги міжнародного роумінгу з ЄС зафіксовані у відповідній Міністерській Декларації та отримали необхідну політичну підтримку у ході третьої Міністерської зустрічі з питань цифрової економіки ініціативи ЄС “Східне партнерство” (28 лютого 2019 року, м. Бухарест, Румунія).

Одночасно з роботою над Угодою, експерти REWG спільно з командою EU4Digital працюють над аналізом можливих шляхів зниження тарифів на послуги роумінгу з ЄС, а також проводять аналіз ситуації на ринках роумінгу країн СхП та ЄС. Перші результати цієї роботи вже очікуються до кінця поточного року.

НКРЗІ як регуляторний орган та лідер Ініціативи, робить все, щоб споживачі мобільного зв'язку залишалися на зв'язку не тільки в Україні, але й за кордоном. Ключова мета - інтегруватися до Єдиного цифрового ринку ЄС.