Підсумки засідання НКРЗІ від 30 липня 2019 року

19 суб’єктів господарювання включено до Реєстру операторів та провайдерів

До Реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій на підставі заяв суб’єктів господарювання включено:

  • вісім операторів: для технічного обслуговування та експлуатації власних телекомунікаційних мереж, надання послуг доступу до Інтернету: підприємці Міршук А.В. на території Кіровоградської області; Лесів Д.О., Алімов В.А., Свистунова І.В., Єгорова Г.М. та Шульженко А.В. на території м. Київ та Київської області; для технічного обслуговування та експлуатації власних телекомунікаційних мереж, надання послуг доступу до Інтернету, надання в користування каналів електрозв’язку з правом здійснення їх технічного обслуговування та експлуатації ТОВ «ВСЕСВІТ ТЕЛЕКОМ» на території Луганської та Харківської областей; ТОВ «ДАЙБЕРГ» на території с. Лиманка та смт Таїрове Овідіопольського району Одеської області;
  • 11 провайдерів для надання послуг доступу до Інтернету: підприємці Кузьміч Р.В. на території Одеської та Миколаївської областей; Янків В.В. на території Івано-Франківської та Черкаської областей; Нестеренко В.В. на території м.м. Київ, Харків, Рівне, Одеса, Запоріжжя, Дніпро, Полтава, Суми, Чугуїв та смт Пісочин Харківської області, м. Українка та м. Бровари Київської області, м. Дергачі, с. Гракове, с. Циркуни, смт Малинівка, смт Слобожанське та с. Докучаєвське Харківської області; Лісіцин Д.С. на території м.м. Київ, Харків, Рівне, Одеса, Запоріжжя, Дніпро, Полтава, Суми, Чугуїв та смт Пісочин Харківської області, м. Українка та м. Бровари Київської області, м. Дергачі, с. Гракове, с. Циркуни, смт Малинівка, смт Слобожанське Харківської області; Птухін О.В. на території м. Чугуїв Харківської області; Удод В.В., Завалко Ю.В., Рябокінь І.М., Кардаш А.Г. та Лавріненко С.С. на території Київської та Черкаської областей; ТОВ «АЙТІ СПЕКТР» у м. Київ.

Крім того, шість суб’єктів господарювання повідомили Комісію про зміну контактних даних, виду діяльності чи території здійснення діяльності для внесення відповідної інформації до Реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій: підприємці Гладій В.В., Мерчук А.М. та Гребеняк І.В.; ТОВ «ВАН ТЕЛЕКОМ», ТОВ «ГІГАТРАНС УКРАЇНА» та ТОВ «БАЗІС».

За заявами суб’єктів господарювання, у зв’язку з припиненням діяльності у сфері телекомунікацій, Комісія виключила з Реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій дев’ять суб’єктів господарювання: підприємців Дригу А.А.; Воробйова Є.В.; Овсієнка В.С.; Пелешка Р.І.; Кищука А.В.; ТОВ «ТАУНЛАН Г4»; ТОВ «АКТИВНЕТ Г1»; ТОВ «ТРЕЙДОМ»; ПП «ІНТЕРКОМ-ЦЕНТР».

Комісія прийняла рішення щодо ліцензування у сфері телекомунікацій

У зв’язку зі зміною найменування та місцезнаходження юридичної особи НКРЗІ переоформила ДП «ПРОМСПЕЦЗВ’ЯЗОК» ліцензію на надання послуг фіксованого місцевого телефонного зв’язку з ємністю мережі до 10 000 номерів з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку на території м. Дніпро та Дніпропетровської області.

Цим же рішенням, за заявами суб’єктів господарювання Комісія продовжила строк дії трьох ліцензій:

  • дві ліцензії на надання послуг фіксованого місцевого телефонного зв’язку з ємністю мережі до 10 000 номерів з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку: Державному підприємству обслуговування повітряного руху України на території м. Київ з 14.01.2020 по 13.01.2025 та ТОВ «ЗАХІДНО-ЄВРОПЕЙСЬКІ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЇ» на території Закарпатської області з 22.02.2020 по 21.02.2025;
  •  ліцензію на надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телемереж підприємцю Панчуку Є.В. на території м. Київ з 28.01.2020 по 27.01.2025.

Комісія прийняла рішення щодо ліцензування у сфері користування радіочастотним ресурсом України

За заявами суб’єктів господарювання Комісія видала три ліцензії на додаткову смугу радіочастот для широкосмугового радіодоступу (радіозв’язку у системі передавання даних з використанням шумоподібних сигналів) строком на 5 років:

  • Науково - виробничому ТОВ «СОЛВЕР» – на користування радіочастотним ресурсом на території Полтавської області;
  • ТОВ «ФАСТТЕЛЕКОМ ЛТД» – на користування радіочастотним ресурсом на території Київської області;
  • Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення – ліцензію на користування радіочастотним ресурсом на території Івано-Франківської області.

У зв’язку зі зменшенням смуги радіочастот НКРЗІ переоформила за заявою споживчого товариства «АІСТ територіальний партнер в Україні» одну ліцензію на користування радіочастотним ресурсом для широкосмугового радіодоступу (радіозв’язку у системі передавання даних з використанням шумоподібних сигналів) на території Одеської області терміном дії по 07.10.2021.

Цим же рішенням, за заявами суб’єктів господарювання Комісія продовжила термін дії шести ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України:

  • ПП Телерадіостудії «Імпульс» – для широкосмугового радіодоступу (радіозв’язку у багатоканальних розподільчих системах для передавання та ретрансляції телевізійного зображення, передавання звуку, цифрової інформації) з 24.12.2019 по 23.12.2024 на території Вінницької області;
  • дві ліцензії ПрАТ «ФАРЛЕП - ІНВЕСТ» – для мультисервісного радіодоступу (радіозв’язку у багатоканальних розподільчих системах для передавання та ретрансляції телевізійного зображення, передавання звуку, цифрової інформації) з 30.11.2019 по 29.11.2024: на території м. Київ, Харківської, Донецької, Дніпропетровської областей та на території м. Київ, Харківської, Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Одеської областей;
  • ПрАТ «Київстар» – для радіорелейного зв’язку (радіорелейного зв’язку фіксованої радіослужби) з 17.11.2019 по 16.11.2024 на території м. Київ, Київської, Вінницької, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Львівської, Одеської, Полтавської, Харківської та Черкаської областей;
  • дві ліцензії ТОВ «ТСТ, ЛТД» – для аналогового транкінгового радіозв’язку (транкінгового радіозв’язку) на території Одеської області: з 30.12.2019 по 29.12.2024; та з 13.01.2020 по 12.01.2025.

Відповідно до пункту 1 частини другої та частини четвертої статті 45 Закону України «Про радіочастотний ресурс України», у зв’язку з анулюванням ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України, НКРЗІ анулювала підприємцю Козиці С.М. 18 дозволів на експлуатацію РЕЗ та підприємцю Спічкіну А.М. 45 дозволів на експлуатацію РЕЗ.

Про Реєстр РЕЗ та ВП, що можуть застосовуватись на території України в смугах частот загального користування

Відповідно до пунктів 10 - 12 Технічного регламенту радіообладнання, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.05.2017 № 355, Положення про порядок і форму ведення Реєстру радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, що можуть застосовуватись на території України в смугах радіочастот загального користування, затвердженого рішенням Національної комісії з питань регулювання зв’язку України від 03.11.2005 № 117, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28.12.2005 за № 1574/11854, Комісія внесла до розділу І Реєстру РЕЗ та ВП інформацію про три типи радіообладнання – пристрої автомобільні радіолокаційні торговельної марки «Bosch» виробництва «Роберт Бош ГмбХ», Німеччина.

Відповідно до статті 26 Закону України «Про радіочастотний ресурс України», Положення про порядок і форму ведення Реєстру РЕЗ та ВП, розглянувши заяву ПрАТ «Фарлеп-Інвест» щодо визначення можливості застосування конкретного типу РЕЗ або ВП на території України та за результатами технічної експертизи з питань забезпечення електромагнітної сумісності заявленого типу РЕЗ, НКРЗІ визначила можливим застосування одного заявленого типу РЕЗ на території України – трансиверу абонентського виробництва ТОВ «Телевідео», Україна.

НКРЗІ прийняла рішення щодо регулювання номерного ресурсу

Відповідно до Закону України «Про телекомунікації» та Положення про державне регулювання номерного ресурсу телекомунікаційної мережі загального користування України, затвердженого рішенням НКРЗ України від 01.06.2007 № 769 та зареєстрованого Міністерством юстиції України 20.06.2007 за № 679/13946 (далі – Положення), а також за заявами суб’єктів господарювання Комісія видала шість дозволів на використання номерного ресурсу:

  • ТОВ «БІНОТЕЛ» - два дозволи на використання номерного ресурсу ємністю 10 000 номерів у м. Львів та коду кінцевого пункту сигналізації мережі СКС-7 у м. Львів;
  • ПАТ «Укртелеком» - три дозволи на використання кодів кінцевих пунктів сигналізації мережі СКС-7: у cмт Мілове Луганської області; у cмт Новоайдар Луганської області; у cмт Зачепилівка Харківської області;
  • ТОВ «ІНТЕЛ-КОМ» - дозвіл на використання номерного ресурсу ємністю 100 номерів у м. Ужгород.

Цим же рішенням за заявами суб’єктів господарювання НКРЗІ переоформила вісім дозволів на використання номерного ресурсу:

  • ПрАТ «Прикарпаттяобленерго» - два дозволи: на використання номерного ресурсу ємністю 700 номерів та коду кінцевого пункту сигналізації мережі СКС-7 у м. Івано-Франківськ у зв’язку з продовженням строку дії ліцензій;
  • ДП «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького» - два дозволи: на використання номерного ресурсу ємністю 2 000 номерів та коду кінцевого пункту сигналізації мережі СКС-7 у м. Львів у зв’язку з продовженням строку дії ліцензій;
  • ТОВ «АЛМАЗ ТЕЛЕКОМ» - два дозволи: на використання номерного ресурсу ємністю 800 номерів та ємністю 100 номерів у м. Львів у зв’язку з отриманням нових ліцензій;
  • ТОВ «ІНТЕЛ-КОМ» - два дозволи: на використання номерного ресурсу ємністю 200 номерів та коду кінцевого пункту сигналізації мережі СКС-7 у м. Ужгород у зв’язку з продовженням строку дії ліцензій.

Згідно з підпунктом 10.1.3 Положення, у зв’язку із закінченням терміну дії ліцензії, Комісія вилучила наступний номерний ресурс у:

  • ПрАТ «ДАТАГРУП»: ємністю 2 000 номерів та код кінцевий пункту сигналізації мережі СКС-7 у м. Євпаторія Автономної Республіки Крим; ємністю 3 000 номерів у м. Сімферополь та ємністю 3 000 номерів у м. Феодосія Автономної Республіки Крим; код кінцевий пункту сигналізації мережі СКС-7 у м. Сімферополь та код кінцевий пункту сигналізації мережі СКС-7 у м. Феодосія Автономної Республіки Крим;
  • ТОВ «Т.Р.Комьюнікейшн» – ємністю 1 000 номерів у м. Харків;
  • ТОВ – Фірма «РАДІО» – код кінцевий пункту сигналізації мережі СКС-7 у м. Вінниця.

Рішення НКРЗІ стосовно розгляду проектів інших документів

Відповідно до пункту 7 частини другої статті 14 та частини четвертої статті 16 Закону України «Про радіочастотний ресурс України», НКРЗІ прийняла за основу проект рішення НКРЗІ «Про внесення змін до Порядку регулювання тарифів на роботи (послуги) Державного підприємства «Український державний центр радіочастот»» та встановила, що з дня їх оприлюднення до 02 вересня 2019 року від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються зауваження та пропозиції до проекту акта та аналізу регуляторного впливу.

Комісія розглянула проект рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення «Про затвердження Змін до Порядку видачі та анулювання дозволу на тимчасове мовлення, умов дозволу та порядку здійснення нагляду за додержанням законодавства про телебачення і радіомовлення телерадіоорганізаціями, що здійснюють тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення на підставі відповідного дозволу» і погодила його без зауважень.