Рішення № 342 від 26.06.2024
Про внесення змін до Регламенту НКЕК

Враховуючи Закон України від 22.05.2024 № 3727-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо імплементації норм законодавства Європейського Союзу з питань роумінгу» та з метою удосконалення положень Регламенту Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку, затвердженого рішенням НКЕК від 18.02.2022 № 1, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку,

ВИРІШИЛА:

1. Внести до Регламенту Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку, затвердженого рішенням НКЕК від 18.02.2022 № 1, такі зміни:

1.1) розділ 1 після абзацу другого доповнити новим абзацом такого змісту:

«Регуляторний орган є колегіальним органом, утворюється у складі семи членів, у тому числі Голови регуляторного органу, набуває повноважень з моменту призначення більше половини його загального кількісного складу.».

У зв’язку з цим абзаци третій – сьомий вважати відповідно абзацами четвертим – восьмим;

1.2) пункт 2.2 розділу 2 доповнити підпунктом 2.2.4 такого змісту:

«2.2.4. Регуляторний орган у разі необхідності схвалює (затверджує) стратегічні пріоритети (цілі, завдання) НКЕК щодо розвитку регуляторного середовища у відповідних сферах.»;

 1.3) в абзаці другому підпункту 3.4.8 пункту 3.4 розділу 3 після слова «Головуючий» доповнити словами та знаками «(або доповідач)»;

1.4) у розділі 4:

абзац п’ятий пункту 4.1 після слів «та «Про електронні комунікації»» доповнити словами та знаками «та максимально враховує висновки, настанови, рекомендації, спільну позицію, кращі практики та методології, затверджені Органом європейських регуляторів електронних комунікацій (BEREC), а у разі відступу від настанов BEREC, виданих відповідно до законодавства Європейського Союзу щодо роумінгу, у рішенні НКЕК зазначаються причини такого відступу»;

пункт 4.4 доповнити новим абзацом такого змісту:

«опрацьовуються висновки, настанови, рекомендації, спільна позиція, кращі практики та методології, затверджені BEREC, пов’язані з предметом регулювання проекту, про що зазначається в обґрунтуванні до відповідного проекту рішення.»;

1.5) у розділі 9:

назву викласти в такій редакції «9. Співробітництво з компетентними органами та установами Європейського Союзу»;

пункт 9.1 викласти в такій редакції:

«9.1. Регуляторний орган підтримує співробітництво з питань регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку з національними регуляторними органами, іншими компетентними органами іноземних держав, установами Європейського Союзу, іншими іноземними та міжнародними організаціями.»;

пункт 9.3 після слів «інших держав» доповнити словами та знаком «установам Європейського Союзу,»;

1.6) доповнити новим розділом 10 такого змісту:

«10. Співробітництво з Органом європейських регуляторів електронних комунікацій (BEREC) та Агентством з підтримки BEREC (Офіс BEREC)

10.1. Регуляторний орган забезпечує співробітництво з питань регулювання у сфері електронних комунікацій з BEREC та Офісом BEREC, а також своєчасно сплачує фінансові внески.

10.2. Регуляторний орган забезпечує активну участь представників НКЕК у роботі організаційних органів BEREC (Рада регуляторів BEREC, Правління Офісу BEREC, Контактна мережа та робочі групи) відповідно до законодавства Європейського Союзу, що регулює питання утворення та функціонування BEREC та Агентства з підтримки BEREC (Регламент Європейського Парламенту і Ради (ЄС) 2018/1971 від 11 грудня 2018 року про заснування Органу європейських регуляторів електронних комунікацій (BEREC) та Агентства підтримки BEREC (Офіс BEREC), внесення змін до Регламенту (ЄС) 2015/2120 та скасування Регламенту (ЄС) № 1211/2009), правил і процедур Ради регуляторів і Ради Правління Офісу BEREC, а також виділяє для цих цілей належні людські та фінансові ресурси відповідно до бюджету НКЕК.

10.3. Регуляторний орган рішенням визначає представників НКЕК до BEREC та його Офісу, як це передбачено законодавством Європейського Союзу, що регулює питання утворення та функціонування BEREC та Агентства з підтримки BEREC та внутрішніми процедурами BEREC та Офісу BEREC.

10.4. Визначені НКЕК особи:

діють від імені НКЕК і не повинні запитувати та приймати вказівки від третіх сторін;

можуть висловлювати свою думку під час усіх обговорень, незалежно від того, чи проводяться вони на засіданні таких органів або будь-яким іншим способом;

повинні дотримуватися вимог щодо конфіденційності та об’єктивності відповідно до законодавства Європейського Союзу та встановлених Радою регуляторів та правлінням BEREC практичних заходів, у тому числі після припинення виконання своїх обов’язків;

залучати, у разі визнання ними за доцільне, працівників НКЕК, зокрема, на засідання Ради регуляторів BEREC та Правління Офісу BEREC, відповідно до процедур BEREC та Офісу BEREC.

10.5. Участь у Раді регуляторів BEREC

Під час прийняття Регуляторним органом рішення щодо визначення представника НКЕК для участі у Раді регуляторів BEREC враховуються наступні умови:

Голова або член Регуляторного органу призначається членом Ради регуляторів BEREC;

Голова або член Регуляторного органу або інший працівник Регуляторного органу призначається заступником члена Ради регуляторів BEREC, який представляє члена Ради регуляторів BEREC за його/її відсутності.

Член Ради регуляторів BEREC та його заступник призначається з урахуванням їх знань у сфері електронних комунікацій, з урахуванням відповідних професійних компетентностей, як це передбачено законодавством Європейського Союзу, що регулює питання утворення та функціонування BEREC та Агентства з підтримки BEREC.

Під час прийняття рішення про призначення члена Ради регуляторів BEREC та його заступника НКЕК має враховувати необхідність забезпечення безперервності роботи Ради регуляторів BEREC, зокрема мінімізувати змінюваність призначених члена та заступника, а також прагнути досягти збалансованого гендерного представництва.

10.6. Участь в Правлінні Офісу BEREC

Під час прийняття Регуляторним органом рішення щодо визначення представника НКЕК для участі у Правлінні Офісу BEREC враховуються наступні умови:

Голова або член Регуляторного органу призначається членом Правління Офісу BEREC;

Голова або член Регуляторного органу або інший працівник Регуляторного органу призначається заступником члена Правління Офісу BEREC, який представляє члена за його/її відсутності.

Членом Правління Офісу BEREC та його заступником, як правило, призначаються особи, призначені членом Ради регуляторів BEREC та його заступником відповідно. За рішенням НКЕК членом Правління Офісу BEREC та його заступником можуть бути призначені інші особи з урахуванням вимог зазначених в абзацах другому – четвертому цього пункту.

10.7. Участь у робочих групах BEREC

Регуляторний орган визначає своїх представників (експертів) для участі в робочих групах BEREC. Визначені експерти мають брати участь у заходах робочих груп BEREC в установленому BEREC порядку.».

У зв’язку з цим розділ 10 вважати розділом 11.

2. Це рішення вводиться в дію одночасно з введенням в дію Закону України від 22.05.2024 № 3727-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо імплементації норм законодавства Європейського Союзу з питань роумінгу», крім підпунктів 1.2, 1.3 пункту 1 цього рішення, які набирають чинності з дня, наступного за днем його оприлюднення на офіційному веб-сайті НКЕК.

Голова НКЕК

                   Олександр ЖИВОТОВСЬКИЙ