Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації

офіційний веб-портал


Як убезпечити ринок від потрапляння шкідливого радіообладнання до споживачів та припинити його використання з порушенням умов

Репітер (повторювач, ретранслятор) мобільного зв’язку – це пристрій, який використовується для посилення рівня сигналу в мережах мобільних операторів. Саме тому для використання в Україні, як і у більшості європейських країн, ці пристрої дозволені на умовах встановлення у мобільних мережах операторами цих мереж. Адже це радіообладнання, яке має суттєвий вплив на роботу мережі.

Пошкодження інфраструктури, дефіцит електропостачання створили додатковий попит на широкосмугові репітери для систем мобільного зв’язку технологій GSM, UMTS, LTE, які потрапляють до нас з Китаю або інших країн південно-східної Азії та пропонуються до придбання через мережу Інтернет із введенням покупців в оману, що це радіообладнання для самостійного встановлення і використання. Насправді ж, через невідповідність параметрів таких репітерів вимогам стандартів та самостійного їх встановлення приватними особами призводить до зниження показників якості послуг аж до повного блокування роботи базової станції і припинення надання послуги у зоні обслуговування.

Не виключено, що певній кількості продавців такого обладнання, а тим паче користувачам, які його купують, складно швидко розібратись в низці нормативно-правових актів, які в Україні регламентують використання цього типу радіообладнання. Виробники або їх уповноважені представники мають обов’язково подавати репітери (повторювачі) мобільного зв’язку до Реєстру радіообладнання та випромінювальних пристроїв. Це свідчить про:

  • перевірку характеристик і параметрів роботи цього обладнання
  • відповідність умовам технічних регламентів в Україні
  • безпечну та беззавадову роботу обладнання

 Водночас багато широкосмугових репітерів, що наразі розповсюджуються  через Інтернет магазини, не проходять цієї технічної перевірки, потрапляючи на територію нашої країни та до помешкання користувачів

НКЕК на своєму засіданні 25 січня 2022 року віднесла до заборонених до ввезення та застосування на території України усіх репітерів (повторювачів) мобільного зв’язку, що не внесені до відповідних переліків Реєстру радіообладнання та випромінювальних пристроїв (дозволених до використання в Україні). Ця норма покликана зафіксувати та роз’яснити вимоги цілої низки інших норм законодавства, які вже діють в Україні і описують умови застосування репітерів мобільного зв’язку, але нажаль, до цього часу не виконувались у повному обсязі. Це убезпечить ринок від потрапляння шкідливого радіообладнання до споживачів або його використання з порушенням умов, що призводить не до заявленого у рекламах покращення зв’язку, а навпаки – до погіршення електромагнітної обстановки і відповідно якості надання послуги.

Звертаємо увагу споживачів, що задля правильного виконання заявлених функцій репітер (або повторювач, ретранслятор) мобільного зв’язку для будь-якої радіотехнології (GSM, UMTS (3G), LTE (4G) має бути внесений до Реєстру радіообладнання та випромінювальних пристроїв  - переліки I, III, V, VI, а також встановлений і налаштований на місці експлуатації виключно представником мобільного оператора!

             Детальніше про репітери тут