Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації

офіційний веб-портал


Підсумки засідання НКЕК від 20 квітня 2022 року

Рішення НКЕК щодо розгляду нормативно-правових актів

Відповідно до Законів України «Про електронні комунікації» та «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку», на засіданні НКЕК схвалено проект постанови НКЕК «Питання ведення реєстру радіообладнання та випромінювальних пристроїв». Установлено, що з дня їх оприлюднення до 04 червня 2022 року від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань прийматимуться зауваження та пропозиції до проекту акта та аналізу регуляторного впливу. Вирішено забезпечити проведення консультацій щодо проекту акта, схваленого цим рішенням.

Відповідно до Законів України «Про поштовий зв'язок», «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку» НКЕК постановила затвердити Порядок та форму ведення єдиного державного реєстру операторів поштового зв’язку. Визнано таким, що втратило чинність, рішення НКРЗІ від 29.11.2016 № 623 «Про затвердження Порядку ведення єдиного державного реєстру операторів поштового зв’язку», зареєстроване в Міністерстві юстиції України 21 грудня 2016 року за № 1679/29809.

Також Комісія постановою «Питання ведення реєстру постачальників електронних комунікаційних мереж та послуг» затвердила Порядок ведення реєстру постачальників електронних комунікаційних мереж та послуг та його форму, а також Орієнтовний перелік видів електронних комунікаційних послуг. Цим актом визнано таким, що втратило чинність, рішення НКРЗІ від 17.12.2019 № 610 «Питання ведення реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій», зареєстроване в Міністерстві юстиції України 02.01.2020 за № 11/34294.

Ці постанови будуть подані на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України та наберуть чинності з дня їх офіційного опублікування.

Рішення НКЕК з інших питань

У зв’язку з триваючою широкомасштабною збройною агресією російської федерації проти України та відповідно до статті 4 Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку», Указу Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24.02.2022 № 2102-IХ «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» (зі змінами), НКЕК врахувала терміновий запуск системи SpaceX Starlink в Україні у тестовому режимі, наголосила на необхідності виконання умов електромагнітної сумісності радіообладнання у діапазонах роботи цієї системи, дотримання вимог Регламенту радіозв’язку Міжнародного союзу електрозв’язку в частині мінімізації дії радіозавад радіообладнання на території України, а також необхідність якнайшвидшого, в умовах воєнного стану, запровадження широкого застосування радіообладнання для усіх категорій користувачів, і тому окремим рішенням НКЕК рекомендує Національному центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій уточнити умови використання абонентських супутникових терміналів системи SpaceX Starlink.

А саме, є необхідність встановити, що на період дії режиму воєнного стану використання абонентських супутникових терміналів системи SpaceX Starlink дозволяється усіма категоріями користувачів за умови дотримання електромагнітної сумісності радіообладнання.