Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації

офіційний веб-портал


До уваги операторів поштового зв’язку!

Відповідно до частини третьої статті 8 Закону України «Про поштовий зв’язок» (далі - Закон), ефективність функціонування ринку послуг поштового зв’язку забезпечує Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку (далі - НКЕК), на основі збалансування інтересів суспільства, операторів та користувачів послуг поштового зв’язку.

Згідно з абзацем дванадцятим частини п’ятої статті 8 Закону, НКЕК встановлює порядок подання та отримує від операторів поштового зв’язку звітність, інформацію, у тому числі таку, що містить фінансово-економічні показники, документи та матеріали, необхідні для виконання повноважень, покладених на них Законом.

На виконання вимог Закону, постановою НКЕК від 26 квітня 2023 року № 146 затверджено «Порядок подання операторами поштового зв’язку звітності та інформації», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 09 червня 2023 року за № 962/40018 (далі - Порядок).

Відповідно до п. 2 розділу ІІ Порядку: оператори поштового зв’язку зобов’язані надавати звітність та інформацію НКЕК в такі строки: квартальну звітність – не пізніше ніж 20 числа місяця, наступного за звітним періодом; звітність за підсумками року – не пізніше ніж 18 лютого року, наступного за звітним.

Разом з цим, встановлені Порядком строки подання звітності не застосовуються у період дії воєнного стану або стану війни, а також протягом трьох місяців після його завершення відповідно до підпункту 1 пункту 1 Закону України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни», що не позбавляє оператора поштового зв’язку права подавати звітність, передбачену Порядком.

Підпунктом 1 пункту 1 Закону України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» визначено, що фізичні особи, фізичні особи - підприємці, юридичні особи, крім тих, які наділені бюджетними повноваженнями згідно із законодавством, подають облікові, фінансові, бухгалтерські, розрахункові, аудиторські звіти та будь-які інші документи, подання яких вимагається відповідно до норм чинного законодавства в документальній та/або в електронній формі, протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період неподання звітності чи обов’язку подати документи.

В той же час, для виконання своїх завдань та повноважень НКЕК вкрай необхідна така інформація. Прохання до суб’єктів господарювання, які ще не надали регуляторну звітність, подати її до НКЕК у визначені нижче терміни:

  • із 01 по 20 квітня 2024 року тривав звітний період за підсумками I кварталу 2024 року за формою регуляторної звітності № 3-П (квартальна) «Поштовий зв’язок»;
  • із 01 по 20 липня 2024 року настає звітний період за підсумками IІ кварталу 2024 року за формою регуляторної звітності № 3-П (квартальна) «Поштовий зв’язок».