Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації

офіційний веб-портал


НКРЗІ схвалено проект рішення про затвердження Граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку

Відповідно до законодавства тарифному регулюванню у сфері надання послуг поштового зв'язку підлягають виключно універсальні послуги поштового зв'язку. Це набір послуг поштового зв'язку загального користування встановленого рівня якості, які надаються усім користувачам на всій території України за тарифами, що регулюються державою, а саме НКРЗІ.

Надання універсальних послуг поштового зв'язку на всій території України забезпечує національний оператор поштового зв'язку, обов’язки якого покладено на  АТ «Укрпошта».

Діючі Граничні тарифи на універсальні послуги поштового зв’язку переглядалися та затверджувалися восени 2019 року.

Протягом останніх дев’яти місяців АТ «Укрпошта» шість разів зверталось до НКРЗІ з пропозиціями щодо перегляду тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку. Пропозиції АТ «Укрпошта» щодо підвищення тарифів в середньому становили 30-40%. Тричі оператору було відмовлено у перегляді тарифів, у зв’язку із неузгодженістю відомостей, зазначених у пропозиціях, та їх невідповідності вимогам Порядку регулювання тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку.

Основними чинниками перегляду тарифів є: збільшення мінімальної заробітної плати, збільшення плати за вхідну частку тарифу, який сплачує національний оператор поштового зв’язку іноземним операторам за обробку поштового відправлення та витрати на послуги транспортних компаній за перевезення кореспонденції за межами країни.

У травні поточного року до НКРЗІ вкотре звернулось АТ «Укрпошта» з пропозиціями щодо перегляду тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку, а саме зміни тарифів у два етапи:

І – з дати набрання чинності цього рішення НКРЗІ до 30.11.2021 (в середньому 28,8%, в тому числі по Україні 23,0%, до іноземних держав 39,2%) ;

ІІ – з 01.12.2021 (в середньому – 9,3 %).

За результатами розгляду вищезазначених пропозицій було відмічено, що тарифи не враховують закладеної в тариф рентабельності та фактичні фінансово-економічні показники діяльності АТ «Укрпошта». Також не враховано зміни макропоказників відповідно до «Прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2021-2023 роки», де економічні показники зміни тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку на 2021 рік становлять 15 % та «Прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2022-2024 роки», де очікувані збільшення тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку на 2021 рік становлять 19 %.

Крім того, очікуваний індекс інфляції в Україні на 2021 – 107,3%, очікуваний індекс цін виробників в Україні – 108,7 %. Разом з цим, за січень-травень 2021 року фактичний індекс інфляції склав 106,1 %, фактичний індекс цін виробників за січень–червень 2021 року склав 123,7%.

Враховуючи наведене, фахівцями НКРЗІ було розраховано тарифи на базі собівартості надання послуг, з урахуванням макропоказників, фактичного індексу інфляції за січень-червень 2021 року, фактичного індексу цін виробників за січень–червень 2021 року та збільшення мінімальної заробітної плати, яке відбулося з моменту останнього перегляду тарифів. Згідно з розрахунками, рішення НКРЗІ № 263 від 16.07.2021 передбачає підвищення граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку в середньому приблизно на 20 %.

Такий підхід забезпечує ефективність функціонування ринку послуг поштового зв'язку на основі збалансування інтересів суспільства, операторів та користувачів послуг поштового зв'язку і в цілому відповідає практикам тарифоутворення у країнах Європейського союзу.

Звертаємо увагу, що затверджені тарифи на універсальні послуги поштового зв’язку є Граничними, тобто АТ «Укрпошта» має право надавати споживачам послуги  нижче рівня визначених  Граничними тарифами.

З метою соціального діалогу, на основі положень Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні та врахування позиції постійно діючих тристоронніх дорадчих органів, прийнятий проект рішення НКРЗІ «Про затвердження Граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку і визнання таким, що втратило чинність, рішення НКРЗІ від 03 вересня 2019 року № 403» буде направлено до СПО профспілок та СПО роботодавців для отримання їх офіційної позиції.